Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poľovníka v lese napadol medveď, zachránili ho kolegovia
Zdielať na

Poľovníka v lese napadol medveď, zachránili ho kolegovia

DUBOVÉ / Na tohto Silvestra partia poľovníkov len tak skoro nezabudne. Počas bežnej kontroly revíru na nich zaútočil 120-kilogramový medveď.

Zviera najprv prebehlo medzi nimi, následne sa zvrtlo a vrhlo na Juraja. "Medveď sa vybral jeho smerom, to je celkom časté, zažili sme to mnohokrát a vždy odbehol preč. Tentoraz však zareval a zaútočil," spomína Alfréd Agricola z Poľovníckeho združenia Dubové. Ten vystrelil do vzduchu, no situácia sa nezlepšila. Priama paľba neprichádzala do úvahy, risk trafenia kolegu bol príliš veľký.

Napadnutý muž sa snažil brániť svojou zbraňou a medveď sa zameral na jeho pravú ruku. Ak by nezasiahli kopovy, situácia by sa mohla zvrtnúť oveľa tragickejšie. "Psi ho zatlačili, ale preč šiel len pomaly, akoby váhal, či sa má vrátiť," tvrdí Agricola. Situácia je podľa neho bezprecedentná, číre množstvo tejto zveri je pre poľovníkov nebezpečné. "Od mojich štyroch rokov chodím do hôr, medvede sme tu mali vždy. Išlo však o jeden či dva kusy a vedeli sme, kde sa nachádzajú. Teraz ich je tu ale strašne veľa," dopĺňa. V danom revíri ich tento rok zaznamenali približne desať.

Útok bol o to prekvapivejší, že nastal počas doby, keď sú medvede uložené na zimný spánok. Pred koncom roka však prišlo k otepleniu a prirodzený cyklus bol pre mnohé zvieratá narušený. "Nastal odmäk a v takom prípade medvede zvyknú opustiť brloh a vyvetrať sa. Žiadne medvedie stopy sme predtým nenašli, čo znamená, že v ňom museli byť dlhšie," vysvetľuje poľovník.

Zranený Juraj mal šťastie, že jeho kolegovia reagovali pohotovo. Poskytli mu prvú pomoc a zviezli ho do dediny, kde si ho prebrali záchranári. "Pacient bol prijatý na traumatologické oddelenie s viacerými ranami a viacnásobnou zlomeninou ruky. Je po operácii a bola mu podaná vakcína proti besnote," uzavrela Zuzana Marčeková z marketingového oddelenia nemocnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy