Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kamionisti pod vplyvom alkoholu: Dopravný psychológ hovorí o paradoxnej zodpovednosti
Zdielať na

Kamionisti pod vplyvom alkoholu: Dopravný psychológ hovorí o paradoxnej zodpovednosti

ŽILINKSÝ KRAJ / V Krimi vám pomerne často ukazujeme vodičov, ktorí si sadnú za volant opití. Svojou jazdou môžu spôsobiť veľké nešťastie a ešte horšie je, že medzi týmito vodičmi bývajú aj šoféri nákladiakov.

Medzi kamionistami, ktorých policajti nachytali opitých na cestách v Žilinskom kraji, sú aj traja vodiči, z ktorých je každý inej národnosti.
Rumun, Srb a Slovák ale majú teraz jedno spoločné. Nemôžu šoférovať, pretože sú vinní za ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. Každý jeden dostal podmienečný trest. "Alkohol celkovo za volant nepatrí, nehody, v ktorých figuruje alkohol, majú veľmi často tragické následky," vysvetlil dopravný analytik Ľubomír Palčák.

Všetci traja jazdili na cestách, ktoré sú mimoriadne preťažené. Je preto naozaj šťastím, že ani jeden z nich nezapríčinil haváriu,
"Pri takýchto dopravných nehodách sa auto stáva zbraňou a niekoľkotonový kolos môže spôsobiť fatálne následky," dodal Palčák. "Je dokázané, že už 0,2 až 0,5 promile spôsobuje zhoršenie vodičských schopností," vyjadril sa aj dopravný psychológ František Skokan.

So stúpajúcou hladinou alkoholu sa zvyšuje aj riziko vzniku dopravnej nehody

"Ak máme 1,5 promile, zužuje sa zorné pole, sme ako v tuneli, nezachytíme, čo sa deje okolo nás," dodal Skokan. Podľa dopravného psychológa paradoxne, niektorí šoféri kamiónov sa správajú takto nezodpovedne, lebo majú pocit zodpovednosti.
"Ten návyk, ktorý má v sebe, že musím to splniť, na neho sa kladie zodpovednosť, preto sadne za volant, aj keď má zbytkový alkohol v sebe," vysvetlil. Neodradí ich ani to, že ak nafúkajú viac ako 1 promile, môžu dostať trest navtrdo. V prípade profesionálnych šoférov to môže byť až päť rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy