Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Katastrofa pár dní pred Vianocami. Požiar v Petržalke zničil niekoľko bytov
Zdielať na

Katastrofa pár dní pred Vianocami. Požiar v Petržalke zničil niekoľko bytov

BRATISLAVA / Iba pár dní pred Vianocami prišlo takmer o strechu nad hlavou niekoľko rodín. Jeden z bytov v bratislavskej Petržalke totiž v noci zachvátili plamene. Záchranári museli ošetriť 16 ľudí, medzi nimi aj štvorročné dievčatko.

Bolo krátko pred jedenástou hodinou večer, keď prišla záchranných zložkám prosba o pomoc. Na sídlisku na Adrusovovej ulici v bratislavskej Petržalke totiž vypukol požiar. Plamene sa šírili z okna na druhom poschodí a hustý, štipľavý dym stúpal od poschodia k poschodiu. Keďže bolo takmer pred polnocou väčšina obyvateľov paneláku spala.  

"Pani, ktorá spôsobila ten požiar nám prišla v neskorých hodinách zaklopať, zazvoniť, že u nej horí. Bola úplne čierna, akonáhle mi zaklopala na dvere. Mala úplne známky popálenín na celej tvári. Automaticky som zavolala hasičov a zmobilizovala celú rodinu, aby sme sa dali na odchod," uviedli obyvatelia bytového domu. 

Krátko po oznámení boli na mieste hasiči, policajti a záchranári. Zatiaľ čo policajti zabezpečili okolie, hasiči a záchranári museli rýchlo konať. Keďže bol všade hustý, čierny dym zasahovať museli v dýchacích prístrojoch.

Ľudí z okolitých bytov museli hasiči evakuovať. Časť z nich skončila v sanitkách a následne v nemocnici. "Hasičská jednotka po príjazde zabezpečila útočným prúdom lokalizovanie tohoto požiaru a viacerými prieskumnými skupinami aj dohľadanie osôb, ktoré sa v bytovom dome nachádzali," povedal veliteľ HaZÚ Bratislava Marián Bugár. 

Celkovo evakuovali 15 osôb. 11 z nich bolo ošetrených na mieste. Išlo väčšinou o nadýchanie sa splodinami z horenia. Ďalší štyria skončili v nemocniciach. "Pacienti utrpeli stredne ťažké poranenia následkom popálenia," uviedol hovorca operačného strediska ZZS Andrej Hirjak. 

"Postupne nás vlastne všetkých prevážali do nemocnice na Antolskú, do Ružinovskej nemocnice a na Kramáre. ja som sa nadýchal viacej toho oxidu uhličitého a dávali mi tam vlastne čistý kyslík a urobili mi odbery a mal som infúziu," uviedol jeden z obyvateľov. 

Jeho iba štvorročnej dcérke a manželke sa nič nestalo. Napriek neskorým nočným hodinám sa nikto z obyvateľov poškodeného paneláka vážne nezranil. Požiar žiaľ neprežili domáce zvieratá panej, u ktorej vypukol. Podľa obyvateľov jej vraj mala v izbe spadnúť na zem sviečka.

"Vplyvom požiaru bolo poškodené vo vnútorných priestoroch aj vykurovacia sústava a elektroinštalácia, takže objekt bol odpojený od elektrickej energie a bolo odstavené kúrenie," povedal Bugár. 

Noc strávili obyvatelia paneláku u svojich príbuzných. Podaktorí sa do svojich bytov tak skoro nevrátia. Buď sú zadymené, či premočené, no a v neposlednom rade bez elektriny a tepla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy