Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Proces v prípade vraždy expolicajta nie je ani po 12 rokoch uzavretý. Obvinený sa na pojednávanie nedostavil
Zdielať na
Krimi

Proces v prípade vraždy expolicajta nie je ani po 12 rokoch uzavretý. Obvinený sa na pojednávanie nedostavil

BRATISLAVA / Proces v prípade vianočnej vraždy expolicajta nie je ani po 12-tich rokoch uzavretý. V roku 2004 prišiel v noci z 25-teho na 26-teho decembra o život bývalý kukláč Vladimír Kriška a to na toaletách v bare v bratislavskej Vrakuni. Obvinený Matej Horák sa na ostatné pojednávanie nedostavil.

Vladimír sa so svojou družkou a iba štvormesačnou dcérkou vrátil na Štedrý deň roku 2009 po troch rokoch z Austrálie. Na ďalší deň sa išiel zabaviť so svojimi kamarátmi do baru v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. Za svojou rodinou sa už viac nevrátil. Na toaletách sa totiž mala strhnúť hádka. Na kamerových záznamoch je vidieť, ako expolicajt padá na zem, samotný konflikt nevidno. Kamera zachytila príchod troch osôb. Medzi nimi bol aj obvinený Matej Horák. Hneď potom z baru odišiel.

Výsluchu na polícii sa vyhýbal takmer rok. Vyhlásené bolo po ňom celoštátne pátranie. V novembri 2010 prišiel s obhajcom na políciu s tým, že bol odcestovaný v Taliansku a o zatykači nevedel. O tri roky neskôr ho neprávoplatne uznali vinným a odsúdili ho na 15 rokov.

Obžalovaný sa po rozhodnutí súdu odvolal a krajský súd vec opätovne vrátil na prejednanie okresnému súdu. Nasledovalo čakanie na nový znalecký posudok. Horák totiž tvrdil, že v čase, keď prišiel na toaletu expolicajt už bol zranený a pokúšal sa ho napadnúť.

"Podľa našich záverov je vysoko nepravdepodobné, až dokonca to vylučujeme, že by človek s takýmto poraneným srdcom mohol aktívne jednať nejakú dlhšiu dobu ako je pár sekúnd," povedal znalec v odbore súdneho lekárstva Ľubomír Straka. 

"Po tom doplnení dokazovania sa naozaj opakovane potvrdilo to, že obžalovaný spáchal tento skutok," uviedla advokátka poškodenej strany Eva Mišíková. 

V roku 2016 dostal rovnaký nepodmienečný trest ako predtým. Po odvolaní však rozsudok krajský súd opäť zamietol. Na prvostupňovom bratislavskom súde sa malo koncom týždňa konať hlavné pojednávanie, Horák sa však na súd, nedostavil.

"Okresný súd Bratislava 1 odročil hlavné pojednávanie na 26. Apríla 2022. A to z dôvodu písomného ospravedlnenia neúčasti obžalovaného zo zdravotných dôvodov. Ako aj z ospravedlnenia neúčasti prísediacej sudkyne, zo zdravotných dôvodov," povedal hovorca Krajského súdu BA Pavol Adamčiak. 

Od vianočnej vraždy na toaletách prešlo už 12 rokov a prípad stále nie je uzavretý. Komplikáciou môže byť aj výmena sudcov. Ten pôvodný totiž odišiel do dôchodku a prípad si musel naštudovať nový sudca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy