Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sedemkrát súdne trestaného zločinca Miroslava Masláka znovu odsúdili
Zdielať na
Krimi

Sedemkrát súdne trestaného zločinca Miroslava Masláka znovu odsúdili

TRENČÍN / Pred takmer dvadsiatimi rokmi začala na hornom Považí vyčíňať organizovaná skupina zločincov známa ako „maslákovci“. Ich šéfa, Miroslava Masláka, za páchanie rozsiahlej trestnej činnosti na Slovensku odsúdili až v piatok, 10. decembra. Sedemkrát súdne trestaný muž sa do väzenia zrejme nevráti.

Miroslav Maslák, svojho času známy ako boss považskobystrického podsvetia, strávil od roku 2008 za mrežami vyše 11 rokov. Odsúdili ho v Českej republike za vydieranie. Podmienečne ho prepustili vlani v októbri. Dohnala ho dávna trestná minulosť aj na Slovensku, a tak si na lavicu obžalovaných sadol opäť. Dúfa, že naposledy.

"Zázrak očakávam, ja fakt neviem, čo bude," hovorí obžalovaný Miroslav Maslák. Ešte v roku 2002 mali takzvaní maslákovci na Považí vymáhať výpalne od podnikateľov, pričom ich typickým znakom malo byť podpaľovanie áut. Za obzvlášť závažný zločin vydierania hrozilo 51 - ročnému Maslákovi 20 rokov až doživotie. Na súde priznal vinu a dočkal sa mimoriadneho zníženia trestu. "Vyhlásením viny obžalovaného sme ušetrili niekoľko rokov pojednávania, tá vec je v už desať ročnom omeškaní," informoval prokurátor krajskej prokuratúry v Trenčíne. 

"Čo nebolo spomenuté je, že ústavný súd rozhodol o porušení môjho práva na spravodlivý proces čo sa týka prieťahov, čiže to je ďalšia závažná skutočnosť," vyjadril sa obžalovaný Miroslav Maslák. "Za to mu súd ukladá súhrnný trest odňatia slobody v trvaní 11 rokov 6 mesiacov a 1 deň," informoval predseda senátu Okresného súdu v Trenčíne. 

Všetko nasvedčuje tomu, že Miroslav Maslák sa už do väzenia nevráti. Naznačil to aj samotný prokurátor. "No, podľa mňa nie," reagoval prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne. Maslák si skratka už svoj trest odsedel a sudca mu posledným rozhodnutím nepridal ani deň navyše. "Po tých 15 rokoch a potom čo na slobode normálne fungujem je úplne zbytočné, aby sa tam čokoľvek navyšovalo, tak myslím, že súd rozhodol spravodlivo," reagoval Maslák. Strpieť bude musieť trojročný ochranný dohľad, no toho sa podľa vlastných slov neobáva. Od pobytu na slobode dostal jednu pokutu za rýchlosť. "No, aj to bol omyl nejaký určite," reagoval Maslák. Nakoľko si obe strany ponechali zákonnú lehotu na podanie opravného prostriedku, verdikt súdu ešte nie je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy