Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzi najhľadanejšími zločincami v Európe sú aj Slováci
Zdielať na

Medzi najhľadanejšími zločincami v Európe sú aj Slováci

BRATISLAVA / Aj Slováci môžu pomôcť pri vypátraní najhľadanejších osôb na úteku v Európe. Kampaň Most Wanted spustila európska sieť aktívneho hľadania ľudí na úteku s podporou Europolu. Zastúpenie medzi najhľadanejšími kriminálnikmi v Európe má aj Slovensko.

Medzi hľadanými Slovákmi je aj Eva Zámečníková - alebo takzvaná kvetinárka. Podľa obžaloby si podnikateľka s kvetinami objednala vraždu svojho manžela, zaplatiť za ňu chcela 50 - tisíc eur. Vraždu mal vykonať jej známy, ten sa však prihlásil na polícii a v prípade sa stal korunným svedkom. Kvetinárka plánovala manžela po dvoch rokoch od plánovanej vraždy vyhlásiť za nezvestného a získať tak majetok. Eva je odsúdená na 8 rokov odňatia slobody za pokus o vraždu.

Okrem titulu najhľadanejší je aj jedným z najznámejších. Karol Mello. Spolu s kumpánmi je obžalovaný v prípade vraždy v Moste pri Bratislave, pri ktorej v roku 2004 zastrelili malého chlapca a jeho mamu. Obeťou útoku mal byť bývalý policajt, namiesto neho však zabili jeho syna a ženu. Mello je odsúdený na 17 rokov odňatia slobody za pokus o vraždu a účasť v zločineckej skupine. Roky sa pred spravodlivosťou ukrýva na Belize.

Ďalším na zozname hľadaných je Roman Kučera - odsúdený na doživotný trest odňatia slobody pre obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok a obchodovanie s nimi. Tiež pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V hľadáčiku je od júla 2019.

Internetovú stránku, na ktorej nájdete najhľadanejších kriminálnikov z celej Európy, spustili v roku 2016. Podstatou tejto kampane je spravodlivosť pre obete. Pomôcť pri vypátraní osoby, ktorá je dlhodobo na úteku môžete aj vy. Ak je vám ktokoľvek na stránke známy, môžete napísať anonymný tip priamo na stránke. Od založenia kampane bolo zatknutých celkom 110 unikajúcich zločincov. 41 z nich sa podarilo chytiť práve vďaka tipom od ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy