Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trest za liečivú masť z konope je tvrdší ako pri mnohých násilných trestných činoch
Zdielať na

Trest za liečivú masť z konope je tvrdší ako pri mnohých násilných trestných činoch

TRNAVA / Vyrábal liečivé mastičky z výťažkov konope. Okresný súd v Trnave ho za to poslal do najprísnejšieho väzenia na 20 rokov a vzal mu aj rodinný dom. Prípad pána Jozefa ukazuje, kam až môžu zájsť tresty za držbu marihuany. V tomto prípade sa už začali angažovať aj europoslanci. Rozsudok však môže zmeniť len Krajský súd.

"20 rokov nepodmienečne, v najprísnejšom stupni stráženia ako tí vrahovia, ja som z toho zhrozený," lamentuje Jozef Šípoš starší, otec neprávoplatne odsúdeného muža. Zároveň prízvukuje, že takýto vývoj im nikdy ani neprišiel na um. Zatiaľ neprávoplatne odsúdený Josef si mal semienka kúpiť na veľtrhu v Prahe, kde prezentovali liečivé účinky marihuany. Pán Jozef rastliny konope sušil na pôjde. Následne z nich na dvore varil konopnú masť.

"On tam dával viac ingrediencií, než sú tie v lekárňach, takže to malo väčší účinok a lepšie sme to znášali," vraví jeho otec.

"Tam treba kokosové maslo a rôzne prírodné zložky," hovorí jeho syn, Patrik.

Obaja sa zhodujú, že maste vyskúšala minimálne dvadsiatka ľudí - väčšinou rodina, susedia aj onkologickí pacienti. Krátko na to sa cez telefón spájame aj so samotným obžalovaným. To, že by bol dílerom marihuany odmieta, dokonca aj mastičky podľa vlastných slov dával zadarmo: "Ja som vinný v tom, že som vypestoval, ale ja som na tom nebohatol, ja som len pomohol a dostal 20 rokov za to, že som ľudí zachraňoval," hovorí Josef Šípoš mladší.

Len pre porovnanie, narkobarón Baki Sadiki, ako hlava drogového gangu, ktorý na Slovensko dovážal heroín, dostal len o 2 roky vyšší trest.

Josef Šípoš mladší povedal: "Nevedel som o tom, že tresty sa tu pohybujú na úrovni doživotie za vypestovanie trávy. Myslel som si, že sa tu trestajú ľudia, ktorí z toho žijú, ktorí z toho majú finančný prospech."

Okrem 20-ročného väzenia pánovi Josefovi hrozí, že príde aj o dom, v ktorom býval so synom aj družkou. Súd mu totiž vymeral aj test prepadnutia majetku.

Advokát Igor Ribár dodáva: "Ak sa správoplatní rozsudok, znamená to, že dom automaticky pripadá štátu a sa predá."

Prípad sleduje aj europoslanec Michal Šimečka. Na Euróspku komisiu dal podnet, aby preskúmala, či takéto vysoké tresty za marihuanu sú v súlade s európskym právom.

"Je to absurdná situácia, že na Slovensku môže niekto dostať 20 rokov väzenia za niečo, čo inde nie je ani len priestupok," hovorí Michal Šimečka.

Igor Ribár vraví: "Európska únia odporúča trest 10 rokov ukladať nadnárodným organizovaným skupinám ako je Ndrangheta, my začíname u pestovateľov s takými trestami. A trest nesmie byť krutý. Tuto tá krutosť sa prenáša aj na jeho rodinu."

Ministerstvo spravodlivosti pripravuje novelu trestného zákona, ktorá sa dotkne aj drog, špeciálne tiež marihuany. Prípad pána Josefa by ale vzhľadom na množstvo sušenej rastliny, ktoré uňho našli, veľmi neovplyvnila.

"My neriešime v novele, že aký je účel, prečo prechovávate drogu, to zákon nerieši," vysvetľuje ministerka Kolíková.

Rovnako sa zatiaľ nezaoberá ani prepadnutím majetku.

Europoslanec Šimečka hovorí: "Bohužiaľ, vláda napriek ústavnej väčšine s drogami nič nerobí."

Rodina čaká na rozsudok a dúfa, že to takto neskončí, že im pomôže prezidentka Zuzana Čaputová.

O neprimeranosti až krutosti trestov za marihuanu sa hovorí už dlho, zmena je stále v nedohľadne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy