Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Režim za mrežami: Odsúdení sú zaradení aj do práce
Zdielať na

Režim za mrežami: Odsúdení sú zaradení aj do práce

SLOVENSKO / Na Slovensku je momentálne odsúdených 8 769 ľudí. Prevažnú väčšinu tvoria muži. Väzni majú vymedzený čas večierky a podľa zákona majú nárok na osemhodinový spánok. Čas medzi jednotlivými jedlami nesmie prekročiť 7 hodín. Odsúdení sú zaradení do práce v rámci stavebníctva, potravinárstva, prípadne do práčovní, či na upratovanie.

Skorý ranný budíček, hygiena, raňajky a nástup do zamestnania. Aj takto vyzerá bežný režim väzňa. "Pracovný čas začína o siedmej, potom končí o 11:30, kedy máme obed a potom pracujeme zas do 14:30," vysvetlil odsúdený Dušan. V obľube odsúdených je najmä nedeľný obed v podobe kurčaťa s ryžou alebo rezňom. Vydáva sa buď v jedálni, alebo cez otvor na celových dverách, tzv. bufetku. Pracujúci a tehotné ženy majú stravu podávanú štyrikrát denne, mladiství päťkrát a mladistvé tehotné ženy až šesťkrát za deň.

"Vo všeobecnosti platí, že čím je vyšší stupeň stráženia, tým má väznená osoba v rámci režimu väčšie obmedzenia," vyjadrila sa hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. Najvoľnejší režim majú väzni s najnižším stupňom stráženia. Okrem nedeľných omší majú relatívne pestré možnosti trávenia voľného času. "Pripravujem im harmonogram a plány kultúrno-osvetových činností, tie sa im sprístupňujú každý mesiac, aby boli aktuálne. Niečo si pripravujú sami odsúdení, napr. kvízy či besedy," vysvetlila pedagogička v ÚVTOS v Bratislave Katarína Bednárová. 

Ak to situácia dovolí, priamo v ústave sa usporadúvajú aj divadlá, či koncerty

Na efektívne zúročenie času väzni môžu navštevovať krúžok šikovných rúk alebo sa učiť cudzie jazyky. "Prehodnocujem svoj život, začal som sa učiť niektoré veci, jazyky mi moc nejdú. Máme tu možnosť učiť sa angličtinu, nemčinu, španielčinu," vysvetlil odsúdený Jaroslav. O to viac má 46-ročný muž, ktorý je vo väzení v rámci aktuálneho trestu 3 roky, talent na maľovanie. Návštevná miestnosť, kde sa nachádza i detský kútik, je jeho tvorba. Krátiť si ale čas pri výkone trestu je možné aj čítaním. Na Slovensku sa vo väzenských knižniciach momentálne nachádza viac ako 102 000 kníh, pričom najnovšie sú z roku 2020. "V rámci voľného času môžeme pozerať aj TV na cele aj rádio," vysvetlil odsúdený Juraj. "Je tu aj posilňovňa, ktorá je k dispozícii dvakrát do týždňa," dodal odsúdený Dušan.

"Internet ale samozrejmosťou nie je, využívanie týchto možností trávenia voľného času je naplánované a riadené," vysvetlila Monika Kacvinská. Predplatiť sa naopak dá denná tlač a časopisy. Počas voľna môžu odsúdení využiť tiež ústavný bufet, ktorý ponúka okrem jedla i drogériu. Krajčírske potreby určené na drobné opravy ako je ihla, niť alebo gombíky, sú pre väznené osoby k dispozícii 24 hodín denne. "Čo sme pracovne zaradení na vnútornej prevádzke, tak máme teplú vodu každý deň," vysvetlil odsúdený Juraj. "V prípade, že je odsúdenému povolené používať vlastný odev a obuv, musia byť hygienicky nezávadné a odsúdený musí mať zabezpečenú ich pravidelnú obmenu na vlastné náklady," dodala Monika Kacvinská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy