Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Juraja napadol cudzinec, ktorý bol za svoj čin už dávno odsúdený. Odškodné stále nedostal
Zdielať na

Juraja napadol cudzinec, ktorý bol za svoj čin už dávno odsúdený. Odškodné stále nedostal

ŽILINA / 26-ročný muž z obce Malá Čierna zatiaľ márne čaká na peniaze, ktoré mu právom patria. Juraja napadol cudzinec, ktorý bol za svoj čin už dávno odsúdený. S odškodným pre svoju obeť sa ale neponáhľa.

Brutálny útok na Juraja sa odohral pred tromi v centre Žiliny. Upozornil vtedy políciu na incident, pri ktorom sa mladý Rumun agresívne pustil do obyvateľa tohto mesta. "Počas hovoru priamo na policajný zbor ma napadol a kým som sa pozbieral, dovtedy ušiel," povedal ​Juraj Spitzkopf, napadnutý muž. Cudzinec na neho zaútočil tak, že mu spôsobil veľkú bolesť. "Zranenia čeľuste, dvojitá zlomenina tváre, liečil som sa z toho dva mesiace," vyjadril sa Juraj.

Po surovom čine útočník síce ušiel, no nakoniec policajti vyriešili tento prípad a neminul ho trest. "Okresný súd Žilina uznal obvineného za vinného z prečinu ublíženia na zdraví a z prečinu výtržníctva. Súd uložil obvinenému trest odňatia slobody vo výške 6 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu jeden rok," uviedla hovorkyňa KS Žilina Anna Dudová Záborská. Sudkyňa nezabudla aj na odškodnenie pre Juraja. "Súd uložil obvinenému aj povinnosť nahradiť škodu poškodenému vo výške 1 887,54 eur," doplnila Dudová Záborská. "Právoplatnosť nadobudlo už 30. 9. 2020, no doteraz žiadne odškodnenie neprišlo," ozrejmil Juraj.

Mladý muž si myslí, že od páchateľa sa peňazí nedočká, preto sa rozhodol svoj problém riešiť inak. "Písal som aj na ministerstvo spravodlivosti, no doteraz sa mi nikto neozval," prezradil Juraj. "Platí, že v zmysle zákona obetiam trestných činov ministerstvo poskytuje odškodnenie obetiam úmyselných násilných trestných činov," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Podľa hovorcu rezortu posudzujú každú jednu doručenú žiadosť. Juraj ale ešte bude musieť čakať na verdikt, či svoje peniaze dostane. "Toto je možné posúdiť až po preskúmaní všetkých okolností prípadu," dodal Bubla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy