Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Začal sa proces v prípade chladnokrvnej vraždy: Ženu prepadli a keď sa prebrala zaškrtili ju
Zdielať na

Začal sa proces v prípade chladnokrvnej vraždy: Ženu prepadli a keď sa prebrala zaškrtili ju

BRATISLAVA / Chladnokrvná vražda, ktorá otriasla celým Českom a Slovenskom sa dostala pred súd. Začal sa proces s najznámejším väzňom na úteku a jeho kamarátom. Podľa obžaloby Ľubomír Behan a Marek Potoček brutálne zniesli zo sveta českú podnikateľku Janu Svobodovú. Ženu prepadli a v Prahe jej ukradli auto na parkovisku. Keď sa prebrala zaškrtili ju. Dvom kamarátom hrozia výnimočné tresty. Telo podnikateľky sa dodnes nenašlo.

Praha, 15. júl rok 2015. Podľa obžaloby Behan a Potoček prepadli podnikateľku Janu Svobodovú. Stalo sa tak na parkovisku pred vlastnou firmou. Chceli jej ukradnúť auto, aby sa odviezli domov na Slovensko. Keď nastupovala do strieborného Fordu Potoček ju mal päsťou udrieť do hlavy a v bezvedomí ju spoločne naložili do auta.

Nebohá oodnikateľka sa ale cestou z Prahy na Slovensko začala v aute z bezvedomia preberať. Keď si to dvojica všimla, dohodli sa, že ju zavraždia. "Oni nevedeli čo s ňou tak ju zadrhli," opísal kľúčový svedok. Zaškrtiť ju mali bezpečnostným pásom. Po ceste sa tela mali zbaviť a zakopať ju v okolí Jihlavy. Osobných vecí sa mali postupne po ceste zbavovať. 
Najznámejší väzeň na úteku Ľubomír Behan sa hlavného pojednávania nezúčastnil a dal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. To, že by vraždili Behan s Potočkom odmietajú. Oboch ale na diaľnici zaznamenala v podnikateľkinom aute bezpečnostná kamera. Pred súdom vypovedal aj kľúčový svedok, ktorému mali o všetkom povedať. Po vražde totiž za ním prišli domov do Piešťan. Pán Miroslav oboch pozná dlhé roky. "Oni sami od seba sa vyrozprávali, čo spravili, že tú pani Svobodovú zabili. Nikdy v živote by som to na nich nepovedal, že by také niečo spravili, preto som tomu ani neveril," povedal kľúčový svedok. Behan sa "preslávil", keď utiekol z výkonu trestu z Leopoldovskej väznice. Dlhé mesiace sa ukrýval a našli ho v skrýši v rodičovskom dome. Práve jeho kumpán Potoček ho mal prezradiť. Jeho naopak zadržali v Severnom Írsku, kde žil. Pojednávanie v tejto mimoriadne brutálnej vražde bude pokračovať začiatkom nového roka. Dvojici hrozí až doživotie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy