Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zo sexuálneho zneužívania obvinili učiteľa gymnázia. Pod vymyslenými legendami lákal chlapcov na rôzne miesta
Zdielať na

Zo sexuálneho zneužívania obvinili učiteľa gymnázia. Pod vymyslenými legendami lákal chlapcov na rôzne miesta

BRATISLAVA / Škola je miestom, kde by sa žiaci mali vzdelávať a mať tam pocit maximálneho bezpečia. Nie vždy to je ale pravidlom. Potvrdzuje to aj prípad učiteľa jedného z bratislavských gymnázií, ktorý mal v priebehu roka sexuálne zneužívať až troch študentov.

K zneužívaniu žiakov malo dôjsť v jednom z bratislavských gymnázií. Stalo sa tak minulý rok v apríli a v auguste a v máji tohto roku. Podľa informácií od polície ide o 40-ročného Andreja z okresu Levice. Muž mal zneužiť svoje postavenie a pozíciu autority. Doplatili na to traja žiaci.

"Učiteľ pod rôznymi zámienkami – ako napr. za účelom zlepšenia prospechu, za účelom spoločných cvičení, alebo za účelom spoločných projektov chlapcov pozýval po vyučovaní na rôzne miesta, kde bol s nimi o samote," povedal hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

Obvinený je z trestného činu sexuálneho zneužívania, trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže a trestného činu poškodzovania cudzích práv. O jeho väzbe rozhodoval okresný súd v Bratislave 4, ktorý ho poslal za mreže.

"Z dôvodu tzv. preventívnej väzby, a teda z dôvodnej obavy, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Sudca pre prípravné konanie žiadosť o nahradenie väzby obvinenému dohľadom probačného a mediačného úradníka zamietol," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Rozhodnutie ale nie je právoplatné, pretože prokurátor aj obvinený podali sťažnosť. Rozhodnúť preto musí krajský súd.

V prípade preukázania viny hrozí 40-ročnému učiteľovi 5-ročný pobyt za mrežami. Nejde o ojedinelý prípad. 10-ročný trest za sexuálne zneužívanie si vypočul začiatkom novembra aj ďalší učiteľ z Bratislavy. Obťažovať mal 11-ročného chlapca. K zneužívaniu dochádzalo v byte učiteľa.

Páchateľ si podľa sexuologičky vyberá svoje obete na základe jednoduchého kľúča. Ide prioritne o deti, ktoré sú nejakým spôsobom zanedbávané. "Často ide aj o deti zo sociálne slabších rodín, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť veci, ktoré sú im ponúkané výmenou za iné služby. Chlapcov, ktorí nemajú pozornosť blízkych, chlapci, ktorí nemajú žiadne záľuby, chlapci, ktorí sú neurotickí, citliví a ktorí majú nižší intelekt ako ostatní," uviedla sexuologička Danica Caisová. 

Psychológ zároveň upozorňuje, že všetko sa môže na obeti odzrkadliť až oveľa neskôr. "Mnoho rokov po tom, čo tá dotyčná osoba už na to aj zabudla. Môžu prísť problémy s partnerskými vzťahmi, s orientáciou, so stabilitou," dodal klinický psychológ Dušan Kelický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy