Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chcel využiť pekné počasie a skončil v nemocnici: Po turistu s bolestivým zranením musel letieť vrtuľník
Zdielať na

Chcel využiť pekné počasie a skončil v nemocnici: Po turistu s bolestivým zranením musel letieť vrtuľník

TURIEC / Slovenský turista si pri zostupe z Tlstej vážne poranil nohu. Na pomoc mu vyrazili horskí záchranári z Veľkej Fatry. Keďže išlo o bolestivé zranenie a náročný terén, horským záchranárom na pomoc letel aj vrtuľník.

"Keď sme prišli k nemu sme zistili, že má zlomené predkolenie, bol dosť vysoko, skoro na vrchu hrebeňa," informuje z HZS Veľká Fatra Branislav Černák. Turista chcel využiť posledné dni krásneho počasia, zranil sa pri zostupe z Tlstej. "Tam, kde sa to stalo bol štrkovitý podklad. Pán sa pošmykol a nakoľko bol veľký chlap, tak sa mu tá noha zlomila," hovorí Černák. Bolestivé zranenie si vyžadovalo, čo najrýchlejší transport do nemocnice. Na pomoc prišli aj leteckí záchranári zo Žiliny

Leteckí záchranári na heliporte vyzdvihli horského záchranára

Pilot si najskôr prezrel terén. "Po vyložení lekárky a odľahčení vrtuľníka sa pilot rozhodol, že akcia bude vykonaná s horským záchranárom a pacient bude evakuovaný v trojrohej sedačke," informuje príslušník HZS Veľká Fatra Tomáš Hvizda. 

Horského záchranára vysadili v teréne a pacienta pripravili na prevoz

"Silný nárazový vietor bol, let musel byť pomalý, plánovaný a po medzipristátí v Blatnici, tam sa ho ujala doktorka," hovorí Hvizda. "Vzhľadom na závažnosť poranenia je mladý muž hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici v Martine," informuje hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy