Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Základná škola v Humennom pristupuje k šikane čelom
Zdielať na

Základná škola v Humennom pristupuje k šikane čelom

HUMENNÉ / Šikana trápi aj slovenské školy a častokrát sa zdá, že ide o neprekonateľný problém. Najväčšiu prekážku odborníci vidia v identifikovaní obetí a práve preto organizujú rôzne akcie za účelom pomoci šikanovaným žiakom.

Základná škola Dargovských hrdinov v Humennom sa zapojila do programu ochrany detí pred násilím. Výrazným podnetom bol prechod na novú formu učenia, ktoré výrazne zmenilo správanie študentov. "Dištančná forma vzdelávania ovplyvnila žiakov, umožnila im tráviť ešte viac času na sociálnych sieťach. Chýbala im socializácia, čo negatívne vyplývalo na ich správanie. Chceme, aby sa to nedostalo do štádia, v ktorom by bolo dieťa ohrozené," povedala riaditeľka programu, Adriana Bodová. 

Veľkú rolu pri odhaľovaní šikany hrajú nielen rodičia či psychológ, no pomôcť môžu aj spolužiaci. "Pokiaľ je žiak v zdravom prostredí, v ktorom vládnu funkčné vzťahy, agresor so šikanovaním nemá šancu," vyhlásila koordinátorka programu, Jana Buričová. Práve to je cieľom školy, zabezpečiť deťom prostredie, v ktorom sa budú cítiť bezpečne. "Našou hlavnou prioritou je, aby sa žiaci cítili čo najlepšie," uviedla Bodová.

Podľa odborníkov dokáže šikana zanechať na deťoch vážne následky, pričom prejavy môžu byť rôzne. "Deti sú zosmiešňované, je im ubližované, môže prísť k bitkám, kopancom, strkaniu. Takéto správanie sa dá rozpoznať napríklad roztrhaným oblečením či modrinami na tele," vyjadrila sa Monika Turcovská, referentka poradensko-psychologických služieb Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Humenné. Východisko vidí v pozornej výchove. "Je potrebné budovať u detí porozumenie, empatiu, asertivitu či komunikačné schopnosti."

Nastávajú aj prípady, ktoré sa vymykajú všetkým medziam, a tak sa po odhalení musí pristúpiť aj k tvrdším trestom. Platí však, že najlepšia možnosť, ako takúto situáciu riešiť, je jej predísť. "Šikana môže byť posudzovaná vo vážnejšom štádiu ako trestný čin, preto je potrebné venovať sa prevencii," uzavrela Turcovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy