Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rožňavské sídlisko bolo v pozore. Pozrite si unikátne zábery zo zásahu hasičov
Zdielať na

Rožňavské sídlisko bolo v pozore. Pozrite si unikátne zábery zo zásahu hasičov

ROŽŇAVA / Osem hasičských áut, ale aj štátni či mestskí policajti so zapnutými majákmi smerovali na rožňavské sídlisko. Obyvateľov sirény vyľakali, vo výškovej budove sa však konalo taktické cvičenie.

Hasiči si tentoraz pre cvičenie vybrali najvyššiu budovu v meste, a to 13. poschodový panelák, ktorý meria viac ako 42 metrov.

"Dnes si hasiči precvičili prieskum v obytnom alebo bytovom dome, záchranu osôb pomocou lezeckej techniky a likvidáciu požiaru," skonštatoval hasičský záchranár Florán Albert. 

"Je to dobré, spoznávate také obytné domy, kde sa napája na hydrant, na suchovod a tak," uviedol hasič Róbert Dókus.



Okrem toho si profesionáli s dobrovoľnými hasičmi precvičili aj komunikáciu počas zásahu, keďže tá im robí časté problémy. "Dobrovoľní hasiči majú pridelené iné frekvencie ako príslušníci HaZZ a narozdiel od nich používame analógové vysielačky, kým príslušníci majú digitálnu sieť, takže je troška problém s komunikáciou," povedal veliteľ zásahu Peter Máté.


Hasiči sú ale vynaliezaví a vec, ktorá by v ostrom zásahu mohla spôsobiť problémy vyriešili jednoducho.  "Používame obdive vysielačky," dodal Máté.

Spoluprácu si teda precvičili profesionáli z Rožňavy, Dobšinej i z Košíc ako aj rožňavskí dobrovoľní hasiči. Takéto cvičenia sú dobré nielen na zlepšovanie spolupráce aj aj na dôkladnejšie spoznávanie budov v okrese.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy