Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smútite za ukradnutou alebo stratenou ŠPZ? Polícia vám pomôže
Zdielať na

Smútite za ukradnutou alebo stratenou ŠPZ? Polícia vám pomôže

PACKA: Občanom sme umožnili vytvorenie duplikátov z akýchkoľvek evidenčných čísiel

Pán Juraj sa pýta, či si môže dať spraviť duplikát klasického evidenčného čísla v prípade odcudzenia alebo straty...

Ján Packa: "V novom zákone o premávke na pozemných komunikáciách sme umožnili občanom, aby si vyhotovili duplikáty z akýchkoľvek evidenčných čísiel, čiže nie len z individuálnych, ale aj z bežných."

Divák zo Senca je zdravotne ťažko postihnutý. Má preukaz ZŤP a aj na aute má toto označenie. Chce sa opýtať, či môže so svojím autom vojsť do pešej zóny. Je tam totiž lekáreň.

Ján Packa: "Pokiaľ je naozaj ťažko zdravotne postihnutý a má na to príslušné označenie, potom sa na neho nevzťahujú dopravné značky zákaz vjazdu, zákaz státia, zákaz zastavenia, pešia zóna, obytná zóna. Podmienkou je však, že tam musí byť dôvodne, tzn. nesmú tam chodiť len tak."

Pána Martina zaujíma, či je možné požiadať dopravný inšpektorát o odobratie evidenčného čísla s právom prednostnej jazdy, takzvaného „X“-ka pri častom porušovaní dopravných predpisov. Primátor Veľkého Šariša má značku PO-X 161, ktorú získal zavedením a opätovným zrušením mestskej polície. V hustej popoludňajšej premávke v Prešove s ňou predbieha autá, pričom vôbec nepozerá, či ide oproti autobus, alebo kamión.

Ján Packa: "Nový zákon o premávke na pozemných komunikáciách zrušil oprávnenie bývalých značiek X. Dnes sú to normálne evidenčné čísla, ktoré majú také isté práva ako všetky ostatné značky, čiže pán primátor nemôže nič porušovať."

Pána Jozefa zo Zvolena zaujíma, či môžu mať taxikári v bielom transparente aj modré žiarovky. Toto označenie by im tak svietilo na modro.

Ján Packa: "Taxikári môžu mať modré žiarovky v transparente, ktorý označuje taxi. Podmienka je, že musia svietiť trvale, nie prerušovane, čiže nesmú sa mýliť s majákom."

Posledná otázka patrí policajtom. Tentoraz jedného z nich zaujíma, či vedenie polície nechce meniť princíp odmeňovania policajtov. Pre osobné nezhody so svojím nadriadeným, hoci s dobrými výsledkami, sa totiž zvýšenia osobného príplatku nie a nie dočkať.

 Ján Packa: "Ja si myslím, že princíp odmeňovania policajtov je nastavený veľmi dobre, dokonca je nastavený tak, že osobné nezhody tam nemajú čo hľadať. Pokiaľ mi dotyčný policajt oznámi, kto si pletie služobné povinnosti s osobnými problémami, tak ja si urobím poriadok."

Najčítanejšie správy