Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svojho psa priviazal ku koľajniciam. Majiteľovi súd udelil dvojročnú podmienku
Zdielať na

Svojho psa priviazal ku koľajniciam. Majiteľovi súd udelil dvojročnú podmienku

TRNAVA / Súd rozhodol v prípade sučky, ktorú mal jej majiteľ údajne priviazať ku koľajniciam v Trnave. Po niekoľkých mesiacoch vyšetrovania ho súd uznal za vinného a udelil mu dvojročnú podmienku. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Podľa zvieracej ombudsmanky nie je podmienečný trest dostatočne odstrašujúci.

Miu mal nájsť náhodný okoloidúci priviazanú ku koľajniciam. Stalo sa tak koncom januára. Po niekoľkomesačnom dokazovaní a viacerých výsluchoch nakoniec polícia začiatkom septembra vyšetrovanie ukončila.

Prípad sa takmer po 8 mesiacoch dostal pred sudcu Okresného súdu v Trnave. Relatívne v krátkom čase vydal proti obvinenému trestný rozkaz. Ide o zjednodušenú formu konania. Sudca tak o vine 25-ročného muža rozhodol bez hlavného pojednávania. Deje sa to v prípadoch, ak je skutok spoľahlivo preukázaný dôkazmi. "Okresný súd Trnava vydal trestný rozkaz na základe ktorého uznal obvineného za vinného z prečinu týrania zvierat a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere jeden rok s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou na 24 mesiacov," informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave, Jana Kondákorová.

Trestný rozkaz zatiaľ nie je právoplatný. Obvinený môže voči nemu podať odpor. Podľa zvieracej ombudsmanky ale podmienečný trest nestačí, nakoľko nie je dostatočne odstrašujúci. Na druhej strane sa rozhodnutie súdu snaží pochopiť z toho dôvodu, že sa sučku podarilo zachrániť.

"Je to zvláštna situácia, pretože na jednej strane, áno, v podstate nenastal ten zákonom predvídaný následok v podobe toho utýrania, ale to, že nenastal nebolo tým, že by páchateľ od svojho konania upustil, ale v dôsledku toho, že toho psíka zachránila tretia osoba," konštatovala zvieracia obmudsmanka Zuzana Stanová. Mia si našla nových majiteľov už po troch mesiacoch. Je čiperná, zdravá a v novej rodine sa jej darí lepšie ako predpokladali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy