Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Telefonát, ktorý nechce zažiť žiadna matka. Nadi zavolali, že jej syn spadol z 10 metrovej výšky
Zdielať na

Telefonát, ktorý nechce zažiť žiadna matka. Nadi zavolali, že jej syn spadol z 10 metrovej výšky

BRATISLAVA/BRUSEL / Dvadsaťdvaročný Vladimír už niekoľko dní bojuje o život v belgickej nemocnici. Vážne sa zranil počas stavebných prác. Prevoz na Slovensko teda nie je možný. Čakajú ho ďalšie operácie, ktorých časť musí uhradiť rodina.

"Vladuško, srdiečko moje, ešte som tu, chlapček môj," takto s láskou sa každý deň cez videohovor prihovára svojmu synovi. "To je niečo neskutočné, ani vám neviem to popísať, aké to je. Je to ťažké pre mňa ako pre matku," opísala svoje pocity matka zraneného Vladimíra. 

Tridsiatehoprvého augusta sa Nadi zrútil svet, volali jej z Belgicka, že Vladko spadol pri stavebných prácach z 10 metrovej výšky. Čo sa presne stalo dodnes nevie. Okamžite ale odcestovala za synom. Ležal v nemocnici v kritickom stave s vážne poranenou hlavou, tvárou a krčnou chrbticou. Ihneď ho museli operovať. "Začal na mňa reagovať, zdvihol ruku pravú, potom začal ramenami, keď som sa do neho ozývala. Viete aká som bola šťastná? Najšťastnejšia mama na svete," povedala mama zraneného syna. 

Naďa nemohla dlho ostať v Belgicku, pretože ju čakala séria vybavovaní. Poisťovňa totiž nezaplatí všetky úkony liečby a Vladko má pred sebou ďalšie vážne operácie. "V tej časti lebky budú musieť nahrádzať oceľou," vysvetlila mama Naďa. Prevoz na Slovensku zatiaľ kvôli vážnemu stavu nie je možný a peňazí nie je dosť. Naďa sa preto rozhodla zriadiť pre Vladka transparentný účet. "Ja nechcem peniaze pre seba, ja si peniaze dokážem zarobiť. Ale potrebujem veľkú pomoc pre to decko. Nás čaká veľmi ťažký boj," prosí mama Naďa. Na formu pomoci sme sa pýtali aj ministerstva zahraničných vecí, no dozvedeli sme sa, že problémom je občianstvo. Matka a jej syn sú Ukrajinci. "Ľudsky veľmi dobre chápem situáciu tejto rodiny, no veľvyslanectvá SR vo svete slúžia občanom SR," informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí, Juraj Tomaga. 

Za tých 20 rokov, čo Naďa žije na Slovensku, sa pokúšala o slovenské občianstvo niekoľkokrát. Ako hovorí, je to zložitý proces. Teraz má ale iné starosti. Jej syn bojuje o život.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy