Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vagóny nákladného vlaku zničili viac ako kilometer trate medzi Leopoldovom a Sereďou
Zdielať na

Vagóny nákladného vlaku zničili viac ako kilometer trate medzi Leopoldovom a Sereďou

SILADICE / Nehoda nákladného vlaku v Siladiciach v okrese Hlohovec napáchala rozsiahle škody. Odstraňovanie jej následkov potrvá celé týždne. Zničený je viac ako kilometer trate.

11 vykoľajených vozňov, z toho šesť úplne zničených. To je sumár nehody nákladného vlaku, ktorý prevážal oceľové plechy. Sumár poškodení sa tým ale nekončí. Zničené sú aj výhybky, trakčné vedenie, koľajnice aj násyp pod nimi. "Krátko po 15:00 hodine prišlo v železničnej stanici Siladice na výhybke číslo 18 k odtrhnutiu a vykoľajeniu 11 vozňov a následnému poškodeniu trakčného vedenia a infraštruktúry," povedala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. 

Vykoľajený vlak kompletne poškodil asi 1200 metrov trate. Na mieste boli ešte aj dnes inšpektori odboru bezpečnosti železničnej dopravy. Rozsah škôd je obrovský. Ich presná výška stále nie je presne určená. Vlak smeroval z Rumunska do Poľska. Po nehode zastavila predná časť s lokomotívou o niekoľko sto metrov ďalej. 

"Pri udalosti sa nikto nezranil a polícia alkohol dychovými skúškami nezistila," povedala hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová. Vyšetrovanie príčin nehody prevzali železnice. Preskúmať musia každú z možností. Vrátane technického stavu trate, vozňov i upevnenia nákladu. Zničené vozne aj s nákladom musí z koľajiska odstrániť prepravca. 

"Príčina vzniku nehodovej udalosti je v štádiu riešenia," uviedla Feik Achbergerová. Trať medzi Leopoldovom a Sereďou sa už pre osobnú železničnú dopravu nevyužíva. Nákladných prepravcov železnice informovali o obmedzení v tomto úseku. 

Vzhľadom na rozsah škôd železnice nevedia presne určiť kedy bude trať kompletne sprejazdnená. "Železnice SR sa budú snažiť čím skôr sprejazdniť aspoň druhú traťovú koľaj, prvú traťovú koľaj následne čaká komplexná rekonštrukcia," dodala Feik Achbergerová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy