Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Páchatelia vymenili vzácnu knihu za falzifikát. 5 rokov na to nikto neprišiel
Zdielať na

Páchatelia vymenili vzácnu knihu za falzifikát. 5 rokov na to nikto neprišiel

KEŽMAROK / Kežmarskí kriminalisti vypátrali a usvedčili dvojicu, ktorá pred piatimi rokmi ukradla vzácnu knihu alchýmie z knižnice Evanjelického lýcea. Zamestnanci o krádeži netušili. Až tohtoročné reštaurovanie knihy ukázalo, že ide o falzifikát.

Ku krádeži došlo ešte v roku 2016. Farárska dvojica si prezerala vzácnu knihu o alchýmii a zrazu na ňu vyliali džús a využili nepozornosť zamestnankyne. "V knihe vymenili jeden celý blok, pretože tá pôvodná väzba knihy zostala a oni len do nej vložili falzifikát," povedal farár ECAV Roman Porubän. Zamestnankyni falošnú knihu dvojica vrátila, a tá nemala šancu voľným okom zistiť, že sa jedná o falzifikát. Päť rokov si všetci mysleli, že je všetko v poriadku. Pred pár mesiacmi bolo táto kniha poslaná na reštaurovanie. 

"Zrazu nám volali z reštaurátorského ateliéru, že prečo sme im doniesli falzifikát. To bolo aj pre nás veľké prekvapenie," uviedol Porubän. Tento prípad teda prevzali kežmarskí policajti. V pátraní pomohla aj dôkladná evidencia čitateľov. "Spätne dokážeme zistiť kto mal akú knihu požičanú," povedal. 

​Tieto údaje kriminalistov zaviedli až do levického okresu, kde dvojicu zadržali a originálna kniha sa vrátila na svoje miesto. "Obaja páchatelia sa ku skutku priznali a ako dôvod uviedli, že sú nadšenci alchýmie a knihu chcú do vlastnej zbierky," povedal hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobanik. 

Vyšetrovanie ukázalo, že dvojica sa na krádež pripravovala. V lýceu si knihu prezerala už štyri roky pred samotnou výmenou. "Časti originálnej knihy si odfotili pri prvej návšteve a použili aj internetové zdroje, aby kniha čo najviac pripomínala originál," uviedol Džobaník. 

Ide o mimoriadne vzácnu knihu a výnimočnou je aj tým, že má chybný rok vydania. Publikácia zo 17. storočia obsahuje zaujímavé recepty. Je písaná v latinčine a nechýbajú v nej ani záhadné kódy. Páchateľom hrozí 2 až 5 rokov za mrežami. "Zlodeji sa ospravedlnili a poukázali na účet farnosti 1 700 eur, keďže je potrebná opätovná reštaurácia knihy," dodal Porubän. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy