Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rodiny s deťmi si rozložili oheň v lese a nastal výbuch. Dvaja ľudia neprežili, štyria sa vážne zranili
Zdielať na

Rodiny s deťmi si rozložili oheň v lese a nastal výbuch. Dvaja ľudia neprežili, štyria sa vážne zranili

UKRAJINA/SLOVENSKO / Štyria vážne zranení a dvaja mŕtvi. Takto tragicky sa skončil výlet v horách. Desať dospelých a dve malé deti chceli v lese prenocovať. Krátko po tom, ako si rozložili oheň, nastal výbuch. Podľa ukrajinských vyšetrovateľov mohla explodovať stará munícia. Rodiny sa totiž nachádzali v oblasti, kadiaľ tiahli fronty oboch svetových vojen. Podobne je to aj na severovýchode Slovenska. Polícia práve pre takéto nebezpečenstvo neustále varuje, aby sa ľudia nájdenej munície nedotýkali.

Výbuch sa ozval okolo deviatej večer. Zatiaľ nik netuší, čo mohlo explodovať. Podľa ukrajinských záchranárov zomreli dvaja muži vo veku 36 a 29 rokov. Ďalší štyria ľudia utrpeli vážne zranenia a sú v kritickom stave. Skupinka turistov, medzi ktorými boli aj dve deti sa vybrala do hôr na výlet. Chceli tam aj prenocovať. Výbuch nastal v mieste ohniska. Deti sa našťastie nezranili a jedna osoba utrpela iba ľahšie zranenia.

Podľa vyšetrovateľov mohla explóziu spôsobiť vojnová munícia, ktorú v oblasti turisti našli

"Nešťastie sa odohralo v oblasti, kadiaľ prechádzal front počas prvej svetovej vojny a taktiež je to miesto obrannej Arpádovej línie v druhej svetovej vojne. Je preto možné, že vybuchla stará munícia," informuje zo Štátnej služby pre mimoriadne situácie z Ukrajiny Volodymyr Černeckyj. 

Severovýchod Slovenska je priam posiaty vojnovou muníciou

V lesoch ju nachádzajú poľovníci, turisti aj hubári. Len prednedávnom našli pri Medzilaborciach až 27 nevybuchnutých delostreleckých mín z čias vojny. "Munícia bola nájdená v poľovnom revíri Laborec a tu sa len potvrdilo to, že tej munícii je tu stále dosť, asi sa tým bude stretávať ešte dlho," informuje lesník Pavol Turcmanovič. 

"Polícia upozorňuje, že pri nájdení neznámej munície, je dôležité ňou nemanipulovať a nález okamžite ohlásiť na linke 158," informuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy