Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obyvatelia Žiaru nad Hronom v šoku: Blízko nemocnice spozorovali medveďa
Zdielať na

Obyvatelia Žiaru nad Hronom v šoku: Blízko nemocnice spozorovali medveďa

ŽIAR NAD HRONOM / Medveďa hnedého spozorovali obyvatelia Žiaru nad Hronom v okolí zdravotníckeho zariadenia. Samospráva neodporúča občanom pohyb v tejto lokalite a oslovila aj ochranárov.

Kukuričné polia, ktoré sa nachádzajú za nemocnicou v Žiari nad Hronom sú pre medveďa bohatým zdrojom potravy. Práve v tejto lokalite mali miestni vidieť šelmu a následne volať políciu. Samospráva vyzvala svojich obyvateľov, aby boli opatrní a prípadné prechádzky do danej lokality zvážili. „My sme hneď dali upozornenia cez všetky naše komunikačné kanály, aby si obyvatelia dávali pozor, v tých miestach sa nezhromažďovali. Mestská polícia zintenzívňuje hliadky v mieste, kde by sa medveď mohol vyskytnúť,“ vyjadril sa Martin Baláž, Kancelária primátora mesta Žiar nad Hronom.

Po hláseniach od obyvateľov mesto kontaktovalo aj ochranárov a zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý situáciu na mieste preveril. „Zásahový tím situáciu monitoruje, vykonal nočné aj denné hliadky. V tomto prípade sa nejedná o sinatropného jedinca, predpokladáme, že hlavný dôvod zostupu je blízkosť kukuričných polí,“ uviedla Kristína Bocková, ŠOP SR. „Vedenie nemocnice komunikuje s mestom a políciou, areál nemocnice nie je oplotený, medveď sa však nepohyboval v kritickej blízkosti zdravotníckeho zariadenia,“ vyjadrila sa Bianka Krejčíová, PR oddelenie siete nemocníc.

Nielen obyvatelia Žiaru nad Hronom musia byť obozretní, medveďov je v okolí mesta zrejme viac. V neďalekej obci Lutila malo dôjsť k stretu človeka s medveďom. Muž, ktorému mala šelma spôsobiť poranenia sa však k incidentu odmieta vyjadriť. Ďalší medveď skončil pod kolesami auta. Na výskyt medveďa upozornili aj neďaleké obce Ladomerská Vieska a Lovčica Trubín. Obyvatelia, ktorí šelmu spozorujú, môžu kontaktovať mestskú ako aj štátnu políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy