Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za týranie družky hrozí mužovi 15 rokov. Dozvedel sa to vo väzbe, kde ho vyšetrujú pre pokus o vraždu
Zdielať na

Za týranie družky hrozí mužovi 15 rokov. Dozvedel sa to vo väzbe, kde ho vyšetrujú pre pokus o vraždu

HORNÝ ZEMPLÍN / Pätnásť rokov hrozí mužovi za to, že mal roky týrať svoju družku. Z policajného vyšetrovania vyplýva, že neustále žila v strachu a po bitkách utekala z domu. O tom, že ho obvinili sa muž dozvedel za mrežami vyšetrovacej väzby. Tam je pre pokus o vraždu v štádiu pokusu.

Podľa zistení polície ku skutku malo dochádzať v zariadení núdzového bývania v Humennom. Obeťou 58 - ročného muža sa mala stať o tri roky mladšia žena.

Z vyšetrovania vyplýva, že ku skutku dochádzalo najmenej od júna 2018. Dvojica spolu žila v spoločnej domácnosti, no podľa polície jej mal fyzické a psychické utrpenie spôsobovať aj na iných miestach. "Správanie muža vyvolávalo u ženy neustály strach a stres. Okrem vyhrážok a vulgarizmov, muž ženu neustále  fyzicky napádal, po takýchto bitkách žena často utekala z domu," informovala hovorkyňa krajského riaditeľstva, Jana Ligdayová.

Po vykonaní všetkých potrebných procesných úkonov policajti muža obvinili zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Stalo sa tak v čase, keď je muž za mrežami vyšetrovacej väzby. Osobnú slobodu má obmedzenú od decembra. Vtedy sa rozpory medzi partnermi vyhrotili tak, že muž ženu kuchynským nožom bodal do brucha. Skončila v nemocnici. Obaja mali byť pod vplyvom alkoholu, pričom muž nafúkal viac ako 2 promile. "Pri stredne ťažkom až ťažkom stupni opitosti pacient stráca zábrany, stáva sa bezohľadným, hlučným, v závislosti od charakteristiky niekto ide do depresie a niekto k agresivite," vysvetlil chirurg Róbert Doričko. 

K vražde v štádiu pokusu sa na súde priznal. Senát mu uložil trest odňatia slobody v trvaní 18 mesiacov, dvojročný ochranný dohľad a tiež protialkoholické liečenie. Rozsudok v prípade pokusu o vraždu zatiaľ právoplatný nie je. Odvolal sa prokurátor aj obhajoba. Aj pri dokázaní viny v prípade nového obvinenia z týrania zákon ukladá vysoký trest.

"Humenčanovi hrozí trest odňatia slobody na sedem až pätnásť rokov," informovala hovorkyňa Jana Ligdayová. "Ak súd uloží súhrný trest, tento trest musí byť rovnako prísny alebo prísnejší ako bol trest uložený rozsudkom za skutok kvalifikovaný ako vražda v štádiu pokusu," uviedla advokátka Simona Čerevková. Možností, ktoré môže vo všeobecnosti pri takomto právnom stave nastať, je viacero. "Súd môže upustiť od uloženia súhrnného trestu alebo od uloženia ďalšieho trestu, ak má za to, že trest uloženým skorším rozsudkom je dostatočný a splní účel ochrany spoločnosti pred páchateľom," konštatovala advokátka Čerevková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy