Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stovky oklamaných dovolenkárov: Mnohí nikam necestovali a nemajú ani peniaze
Zdielať na

Stovky oklamaných dovolenkárov: Mnohí nikam necestovali a nemajú ani peniaze

SLOVENSKO / Desiatky ľudí si sporili na dovolenku a chceli si dopriať zaslúžený oddych. Mnohí nikam necestovali a nemajú ani peniaze. Všetci si objednali zájazd od tej istej cestovnej kancelárie, ktorá sa prezentuje na sociálnej sieti. Slovenská obchodná inšpekcia jej už predaj zájazdov zakázala.

Dovolenku mali vyplatenú, kufre pobalené – namiesto oddychu pri mori ale zostali doma. Cestovná kancelária, cez ktorú si objednali zájazd s nimi totiž pár dní pred odletom prestala komunikovať.

"Oni povedali, že sa nám ozvú a to bolo 4 dni pred odletom. A odvtedy nikto sa neozval, nebral telefón, nepísali nám. Vôbec nič," povedal jeden z oklamaných turistov. 

Volať sme sa viackrát pokúšali aj my, no bez úspechu. Manželia z okresu Lučenec sa konaním tejto nemenovanej cestovky cítia byť podvedení. Po dátume odletu im síce ponúkli náhradný termín, no s tým už oni nesúhlasili. "Ja už náhradný termín nechcem, chcem svoje peniaze čo som Vám dal a na to už nepísali. Na telefón sa neozval," uviedol oklamaný cestujúci. 

Tá istá cestovná kancelária, dovolenka v slovenskom aquaparku. Rodina zaplatila takmer 1300 eur. Po tom ako uhradili faktúru komunikácia prestala. V hoteli zistili, že žiadnu rezerváciu nemajú. "Všetci pobalení, kufre pripravené v aute, deti sa tešili, že sa idú už kúpať. Boli sme nešťastní, že nás takto oklamali a nemali sme v tom momente ani peniaze, ani dovolenku," uviedla pani. 

Oklamaní ľudia sa obracajú na slovenskú obchodnú inšpekciu, asi desiatky sa s prosbou o pomoc obrátili aj na Slovenskú asociáciu cestovných kancelárií.

"Mali sme denné telefonáty klientov ohľadom tejto cestovnej kancelárie s tým, že si zakúpili zájazdy a cestovná kancelária prestala komunikovať," povedal Roman Berkeš zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií. 

Hoci táto kancelária nie je ich členom, tieto informácie vyhodnotili za tak závažné, že sami podali trestné oznámenie. "Odboru kriminálnej polície KR PZ Bratislava bolo doručené oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich, že došlo ku spáchaniu trestného činu podvodu v súvislosti s aktivitami nemenovanej cestovnej kancelárie," uviedol hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

Trestné oznámenia podávajú aj oklamaní klienti. Otázne ale je, či dostanú späť svoje peniaze. Cestovná kancelária totiž nemá uzatvorené poistenie insolventnosti. "Platné poistenie pre prípad úpadku mala cestovná kancelária uzatvorené do 10.01.2021," vyjadril sa ústredný inšpektorát SOI. 

Prezident asociácie zdôraznil, že cestovná kancelária nemôže podnikať bez tohto poistenia. Preto apeluje na cestovateľov. Ak sa nechcete dostať do podobnej situácie ako desiatky Slovákov, ešte pred tým, ako si zaplatíte zájazd, preverte si, či má daná cestovná kancelária platné toto poistenie. Môžete si to overiť aj na stránke slovenskej obchodnej inšpekcie. Tá už tento týždeň vydala opatrenie a cestovnej kancelárii BeSa Travel so sídlom v Rožňave zakázala predaj zájazdov.  


Súvisiace články

Najčítanejšie správy