Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na urgentnom príjme v košickej nemocnici bojujú s holubmi. Trus obťažuje personál aj pacientov
Zdielať na

Na urgentnom príjme v košickej nemocnici bojujú s holubmi. Trus obťažuje personál aj pacientov

KOŠICE / Na nemocničný personál, ale aj pacientov v košickej nemocnici pred vstupom na urgentný príjem doslova padal holubí trus. Desiatky operencov sa usídlili pod poškodeným prístreškom pre sanitné vozidlá. Trus a zápach z holubov obťažuje všetkých naokolo, a tak sa to nemocnica rozhodla riešiť. Spôsob, akým to urobili, však k zlepšeniu nepomohol, skôr naopak.

Kŕdle holubov, ktoré sa usídlili pod strechou pre záchranné vozidlá, poletovali už niekoľko mesiacov priamo ponad hlavy záchranárov a pacientov. Holubí trus a zápach z neho je všade naokolo. Náletom operencov chcela nemocnica Zabrániť osadením siete.

"Holuby sa v priestoroch objektu začali množiť, spôsobovali hygienické problémy pacientom a vozidlám rýchlej zdravotnej služby," informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.



Holuby ostali pod sieťkou a nemohli vyletieť. Uväznené boli niekoľko dní až si ich všimla náhodná okoloidúca, ktorá na ne upozornila a privolala pomoc.

"Tie holuby sú tam uväznené a nemajú sa ako dostať von. Predpokladám, že tam zdochnú a bude z toho ešte väčší smrad a problém," myslí si miestna aktivistka.

"Išlo o dočasné okamžité riešenie situácie na vstupe do urgentného príjmu na triede SNP, kým bude môcť UNLP Košice riešiť objekt väčšou rekonštrukciou," vysvetlila hovorkyňa nemocnice.


"Chýba mi tam trochu tej ľudskosti, aj keď holub nie je chránený živočích, je to živý tvor a treba urobiť všetko preto, aby sa dostal na slobodu a netrpel," skonštatoval ornitológ Martin Sárossy.


Zamestnanci pred osadením siete podľa ich slov holuby plašili a následne priestory dezinfikovali. Viac ako 10 holubov, vrátaných mláďať, však ostalo vo vnútri.

"Ja mám vlastné skúsenosti s odchytom holubov vo veľkých halách a tiež sa stalo, že som to skontroloval a bol som presvedčený, že už tam nie sú, ale oni sa vedia tak zašiť a zvolia stratégiu vyčkávania, že počkajú kým nebezpečenstvo pominie," povedal ornitológ Sárossy.


Ak by nedošlo k odmontovaniu siete, holuby by boli odsúdené k úhynu. Niekoľko dní márne hľadali cestu ako sa dostať na slobodu a hlavne k potrave. Dnes popoludní ich vyslobodili. Sieť odmontovali a rozstrihli, aby mohli odletieť. Mláďat, ktoré ešte nevedia lietať sa ujali dobrovoľníčky zo združenia pre zvieratá v núdzi.

"Musíme sa dostať hore aby sme vzali aj tie mláďatá," uzavrela dobrovoľníčka Mária Baratiová.

Najčítanejšie správy