Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SME rodina opäť útočí na ministra Mikulca. Osobne vraj zlyhal pri riešení situácie s PCB látkami
Zdielať na

SME rodina opäť útočí na ministra Mikulca. Osobne vraj zlyhal pri riešení situácie s PCB látkami

BRATISLAVA / Lokalita v okolí mesta Strážske je najväčšou ekologickou katastrófou na svete z pohľadu zamorenia PCB látkami. Ich odstránenie je absolútnou prioritou súčasnej vlády a má to zabezpečiť rezort Ministerstva vnútra pod vedením Romana Mikulca. Poslanci hnutia Sme rodina mu však vyčítajú nečinnosť a preto zvolávajú mimoriadnu koaličnú radu.

"Minister je prvý na rade, a ja to vníma ako jeho osobné zlyhanie," povedal predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta. Ministerstvo vnútra na odstránení 500 ton odpadu z jednotlivých budov pracuje už 8 mesiacov. V celom procese sa vraj vyskytlo viacero problémov. 

Tempo likvidácie odpadu zaostáva za očakávaniami verejnosti. Ide totiž o toxické a karcinogénne látky, ktoré ešte aj dnes ničia zdravie miestnych obyvateľov. "Na Zemplíne máme za posledných 20 rokov aj pandémiu rakoviny," uviedol Miloš Svrček, poslanec NR SR. 

Vládna strana Sme rodina preto zvoláva mimoriadnu koaličnú radu. 30. augusta sa bude diskutovať o miere zodpovednosti jednotlivých ministrov za nesplnené úlohy.

"Budeme chcieť presné termíny a hlavne kedy sa to bude realizovať," povedal starosta Nižného Hrušova Ján Fečák. "Rezort momentálne čaká na vydanie povolenia, ako nakladať s odpadom," uviedol Peter Lazarov z kancelárie ministra vnútra. 

Verejnosť čaká aj na ďalšie kroky vlády. Mimoriadna situácia by sa totiž mala týkať celého regiónu. Je potrebné otestovať zdravie ľudí ako aj zrealizovať podrobný geologický prieskum kde sa nachádza ďalší odpad. "Všetci vieme, čo sa tam nachádza je zbytočné ďalej to skúmať," povedal minister životného prostredia Ján Budaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy