Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úradníka obvinili z korupcie. Podľa neho išlo o pomstu policajta
Zdielať na

Úradníka obvinili z korupcie. Podľa neho išlo o pomstu policajta

KVETOSLAVOV / Takmer rok prešiel od akcie Národnej kriminálnej agentúry, počas ktorej zadržali úradníka z Kvetoslavova. Polícia ho vinila z korupcie. Pre našu televíziu sa v tom čase úradník vyjadril, že je nevinný a že si jeho diskreditáciu objednal muž, ktorému stavebné povolenie nevydal.

"Nech sa prihlási, od ktorého som zobral 5 eur úplatok za 7 rokov, čo tu pracujem na stavebnom úrade, prosím vás toto uverejnite. Nenájde sa, ja viem, že sa nenájde žiaden," povedal stavebný úradník. Takto vlani reagoval pán Marián z Kvetoslavova potom, ako ho s manželkou prepustili po výsluchu z policajnej cely. Zamestnanec miestneho stavebného úradu mal podľa policajného vyšetrovateľa za stavebné povolenia a kolaudačné rozhodnutia v rokoch 2015-2019 prijať od developerov úplatok. "Za to, že budú rozhodnutia v súlade s ich záujmami, mu mali dať stavebný pozemok a novostavbu rodinného domu v celkovej hodnote najmenej 100-tisíc eur," vyjadril sa hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Úradník nám však poskytol výpis z účtu, ktorý potvrdzoval, že za pozemok v hodnote 40-tisíc eur developerom reálne zaplatil. "Ja nemám žiadny rodinný dom - teda mám vlastný, ktorý som postavil v 97-mom roku," povedal stavebný úradník. Polícia však videla veci inak a vyšetrovateľ stavebného úradníka spolu s developermi obvinil z korupcie. Uznesenie o obvinení dokopy štyrom osobám z podplácania či prijímania úplatku však o niekoľko mesiacov prokurátor ÚŠP zrušil. "Vami uvedená trestná vec sa stále nachádza v štádiu vyšetrovania, avšak momentálne bez vznesenia obvinenia voči konkrétnej právnickej alebo fyzickej osobe," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

"Je tu jedna časť, ktorú ak dovolíte budem citovať: Vzhľadom na to, že v skutkoch absentujú konkrétne skutočnosti, je dôvodné podozrenie, že vyšetrovateľ len vytvoril skutkové okolnosti smerujúce k tomu, aby zodpovedali určitej právnej kvalifikácii, čo hraničí s jeho svojvôľou," povedal Marián Švec, stavebný úradník, zbavený obvinenia. Podľa úradníka môže ísť o pomstu zo strany istého žiadateľa o stavebné povolenie, ktorému ho ale nevydal. Má ním byť policajt. "Krátko na to prišli dvaja operatívci z NAKY a pýtali sa ma, prečo som nevydal tomu pánovi stavebné povolenie, bolo mi to veľmi čudné, prečo NAKA vyšetruje stavebné povolenie, ešte som o tom nepočul. Tak som im teda vysvetlil, že to bolo potvrdené aj odvolacím orgánom, tak odišli," vyjadril sa ďalej Švec.

O niekoľko mesiacov neskôr úradníka s manželkou nadránom doma prekvapila policajná akcia a následné obvinenie. Stavebný úradník dostal na 5-ty deň od vznesenia obvinenia od starostu výpoveď. "Dvojmesačnú a povedal mi, že už nesmiem vkročiť na úrad," povedal Švec. Dôvodom bola aj neospravedlnená dvojdňová absencia v práci. "Lebo som bol v cele predbežného zadržania," doplnil Švec. Pred mesiacom dokonca pána Mariána niekto v blízkosti domu napadol. Úradník skončil hospitalizovaný v nemocnici. 

"Úderom do tváre ma zrazil z bicykla, dokopal ma na zemi do hlavy," ozrejmil Švec. Výsledkom bola zlomenina jarmovej kosti a hornej čeľuste, vybitý zub, prasknuté rebro a niekoľko odrenín. Trestné oznámenie ale nepodal. "Lebo nedôverujem tejto polícii tuna a nechcem, aby ten človek - on vie, kto som, aby mi robil zle a ktovie, čo ešte," skonštatoval Švec. Či mal útok na stavebného úradníka súvis s jeho prípadom, nevedno. Isté však je, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry jeho obvinenie zrušil. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v dotknutej veci naďalej vedie vyšetrovanie tak, aby vec náležite objasnil a vydal príslušné meritórne rozhodnutie. Bližšie informácie nie je možné poskytnúť," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy