Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zúfalý otec volal na pomoc záchranárov: Na túre v Slovenskom raji sa mu stratil syn (12)
Zdielať na

Zúfalý otec volal na pomoc záchranárov: Na túre v Slovenskom raji sa mu stratil syn (12)

SLOVENSKÝ RAJ / Na tiesňovú linku horských záchranárov zavolal zúfalý otec. V rokline Slovenského raja, v nebezpečnom teréne, sa mu stratil 12-ročný syn. Záchranári do pátrania zapojili aj majiteľov chát a prevádzok na Podlesku a Kláštorisku.

Pomoc horských záchranárov v Slovenskom raji potreboval otec, ktorému sa stratil 12-ročný syn počas turistiky. Udialo sa to v Prielome Hornádu. Dvojica, ktorá si užívala krásy prírody, mala pôvodný plán vyjsť z Prielomu na Kláštorisko. Syn kráčal napred. Pred otcom mal náskok. Otec nakoniec zmenil plán túry, no syn o tom netušil. "Otec pokračoval Prielomom smerom na Letanovský Mlyn a chlapec pokračoval plánovanú trasu, kde sa rozdelili. Vznikol tam zmätok a chaos. Záchranári vyštartovali na dané miesto a prebiehali všetky chodníky a značky, ktoré mohli pripadať do úvahy," vyjadril sa Tomáš Katriňák, záchranár HZS Slovenský raj.

Záchranári sa tiež pýtali aj turistov, či chlapca nevideli. Popis tínedžera vedeli aj prevádzkovatelia bufetov na Podlesku a Kláštorisku. Nik netušil, kde sa chlapec mohol vydať. Zbadal ho až majiteľ bufetu na Kláštorisku. Tento prípad mal šťastný koniec, chlapcovi sa, našťastie, nič nestalo. "V takýchto prípadoch stále hovoríme o obrovskom šťastí. Pretože, keď sa oddelí v Prielome Hornádu malý, 12-ročný chlapec od rodičov. Niekedy nie je tá obuv až celkom vhodná. Chlapec sa pošmykne, spadne do Hornádu a mohlo dôjsť k obrovskej tragédií," skonštatoval Katriňák.

Turisti, ktorí Prielom Hornádu poznajú, vedia, že ide o nebezpečný chodník. Ten ide z časti nad riekou alebo tesne pri nej. Stačí chybný krok a človek môže spadnúť do vody. "Stále vizuálny kontakt si s tým dieťaťom držať a dávať pozor, aby nebehal nejak ďaleko od nich, pretože aj tie stúpačky sú šmykľavé a hoc čo sa môže stať," dodal Katriňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy