Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pátranie po nezvestnom 24-ročnom poľskom turistovi má smutný koniec
Zdielať na

Pátranie po nezvestnom 24-ročnom poľskom turistovi má smutný koniec

VYSOKÉ TATRY / Pátranie po nezvestnom 24-ročnom poľskom turistovi má smutný koniec. V pondelok ho našli bez známok života pod stenou Nižnej Baranej Strážnice vo Vysokých Tatrách. Horskí záchranári po ňom pátrali od 19-teho júla.

"V nedeľu sa ozval poľský turista, že našiel v závere Čiernej Javorovej doliny stan s vecami s jedlom," povedal vedúci záchrany Michal Ryša. V pondelok ráno tak vyrazili záchranári do doliny. V tejto lokalite už pátrali predtým ale pre niekoľkodňovú oblačnosť a zlú viditeľnosť nebolo možné prehľadať miesto, kde sa stan nachádzal.  Ani vyšší terén, kde sa telo mladého muža našlo.

Pondelkové počasie konečne dovolilo uvidieť všetky zákutia tejto časti Tatier. Záchranári sa tak rozdelili do dvoch skupín. "Jedna skupina mala aj pátrací dron a pomocou drona boli nájdené telesné pozostatky," dodal Ryša.

Podľa polohy telesných pozostatkov Poliak pravdepodobne padal vyše 150 m skalným terénom. "Poliak sa pohyboval pravdepodobne na hrebeni v okolí Nižnej Barannej strážnice. Pravdepodobne v týchto miestach došlo k pádu na snehové pole a zošmyknutie tela," opísal XY.

Poveternostné podmienky boli v pondelok veľmi dobré, a tak so znáškou tela prišla pomôcť letka ministerstva vnútra. Jednoduché to však nebolo. Pre úzku dolinu nemohol vyviezť ďalších záchranárov a materiál k miestu tragédie. Vystúpali tak hore po vlastných aj so všetkým, čo potrebovali na znesenie pozostatkov. "Muselo byť telo transportované zhruba 400 m nižšie a odtiaľ bolo vyzdvihnuté so záchranármi. Výbavu mal primeranú," podotkol vedúci záchrany Ryša.

24-ročný poľský turista sa vybral na túru sám, a tak sa pravdepodobne nedozvieme čo sa stalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy