Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Týraného psa našli uviazaného o koľajnice: Teraz má konečne nový domov
Zdielať na

Týraného psa našli uviazaného o koľajnice: Teraz má konečne nový domov

TRNAVA / O príbehu sučky, ktorú mal jej majiteľ údajne priviazať ku koľajniciam v Trnave, sme vás informovali koncom januára. Našťastie, sa jej nič nestalo a do opatery si ju zobralo občianske združenie. Zatiaľ, čo polícia na prípade pracuje, Mii našli nový domov, ktorý jej rozhodne prospieva. Jej bývalému majiteľovi hrozí až 5-ročné väzenie.

​Podľa prvotných informácií mal Miu nájsť pred jedenástou v noci náhodný okoloidúci. Potom ako ju odviazal, mu mala utiecť a nasledovať ho až domov. Kontaktoval preto mestských policajtov, ktorí sučku odchytili. Zo strachu, že neprežije noc, poprosili o pomoc občianske združenie. "Bola uzimená, chudá, bola vystresovaná, by som povedala, až taká dezorientovaná," povedala Adriana Gálová, OZ Zvernezver. Pod svoje krídla si ju preto zobrala ich skúsená kynologička, ktorá sa o ňu starala a cvičila ju. Jej prvé dni neboli rozhodne najľahšie. Mia trpela veľmi výraznou separačnou úzkosťou a všetko ničila. "Ona naozaj v tej klietke zavíjala, škriekala. Dostala sa z každej klietky. Akokoľvek bola zabezpečená, ona sa z tej klietky dostala von," vyjadrila sa Gálová.

Keď už problémy čiastočne ustúpili, dali ju na adopciu. "Sme ľuďom vysvetľovali, že naozaj o toto ide. Ničí, zavíja, susedia sa môžu sťažovať. Môže byť problém, keď opustí človek byt na tých 8,5 hodín do práce," povedala Gálová. Mia si našla nových majiteľov už po troch mesiacoch, aj keď to vtedy znamenalo isté riziká. V novej rodine sa jej však darí lepšie, ako predpokladali. "Vyzerá dobre Mia, trošku nám pribrala zase, ale jej to pasuje. Ona môže. Takže ja si myslím, že lepšiu rodinu naozaj nemohla mať. Komunikujú, všetko preberajú, o všetkom sa rozprávajú," informovala Gálová.

Miu zverili novej rodine aj z toho dôvodu, že mali s podobným plemenom skúsenosti. Mia, ktorá si rázne vyberala, s ktorými štvornohými kolegami sa bude priateliť a ktorá mohla byť - i keď nechtiac, ale predsa nebezpečná pre malé deti, si napokon našla aj dobrých priateľov. "Vybudovali u nej taký vzťah s deťmi, ktorý som si nemyslela, že ona niekedy bude mať," skonštatovala Gálová.

Prípadom sa intenzívne zaoberá polícia. Podľa informácií TTV JOJ však nie je úplne jasné, či bola Mia uviazaná priamo o koľajnice. Vyšetrovateľka už začala trestné stíhanie, avšak bližšie informácie nám polícia neposkytla. "Vyšetrovatelia začali vo veci trestné stíhanie pre prečin týrania zvierat. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi daného skutku trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov," uviedla hovorkyňa KR PZ Trnava Zlatica Antalová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy