Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mladého psa našli uviazaného o koľajnice. Za verejné týranie hrozí vinníkovi niekoľkoročný trest
Zdielať na

Mladého psa našli uviazaného o koľajnice. Za verejné týranie hrozí vinníkovi niekoľkoročný trest

TRNAVA / Na sociálnej sieti sa pred pár dňami šíril príbeh sučky menom Mia, ktorú mal okoloidúci nájsť uviazanú o koľajnice v Trnave. Na podnet mestskej polície si ju vzalo občianske združenie, ktoré sa o ňu stará a hľadá jej nový domov. Skontaktovať sa s jej údajným majiteľom bolo takmer nemožné. Prípadom sa zaoberá aj polícia.

Krátko potom, ako okoloidúci pán začul kňučať psa, našiel Miu priviazanú ku koľajniciam. Aspoň to tak uviedol príslušníkom mestskej polície. Podľa jeho slov mal Miu rozviazať. V zapätí mu utiekla a išla za ním skoro až domov. Napokon ju odchytila mestská polícia. "Štandardne psov v takýchto prípadoch umiestňujeme do útulku, kde samozrejme o takomto čase,  nikto nebýva, a my tam máme pripravenú klietku," vyjadril sa náčelník MsP v Trnave Ivan Ranuša.

Mia bola v zlom stave a potrebovala okamžitú starostlivosť. Preto zo strachu, že neprežije noc, kontaktovali miestne občianske združenie. "Bola veľmi uzimená, chudá, bola vystresovaná. By som povedala, že až taká dezorientovaná. Takže zahrievali sme ju v kabáte, doniesli sme ju sem, zabalili sme ju do deky," ozrejmila Adriana Gálová, OZ Zvernezver.  Hneď ráno si ju prevzala kynologička. Mia mala byť podvyživená a dehydrovaná. Po prvotnom ošetrení s ňou navštívila veterinára. "Nejavila známky vonkajších zranení, ani iných prejavov fyzického týrania. Nebola označená mikročipom, ktoré sme dodatočne spravili. Bola riadne odčervená, bola jej nariadená preventívna izolácia," uviedol veterinár Marek Ďurej.


Okrem toho si všimli, že má trochu strach pri zvýšenom hlase, či pri náhlom pohybe ruky, kedy reaguje trochu agresívne. Má tiež trpieť silnou separačnou úzkosťou, ktorá sa ale podľa ich informácií mala prejavovať už predtým. "Prejavuje sa to asi takým štýlom, že ktokoľvek zmizne z jeho okolia, náhle hneď začne plakať, ničí majetok, dvere, hračky. Tak sme usúdili, že najlepšie bude, ak fenku umiestnime do klietky, aby si sama neublížila," skonštatovala Jitka Žáková Kadlečková, kynologička, OZ Zvernezver. Mia sa chodí pravidelne prechádzať, hrať a trénovať základné povely. Prvé noci mala stále plakať, teraz je na tom už lepšie. "Učí sa byť sama, učí sa tolerovať iné psy, učí sa neničiť hračky a to je pre nás základ, aby netrpela ďalším odchodom do nejakého nového domova," doplnila Kadlečková.


Na sociálnej sieti sa ihneď objavili informácie o jej údajnom majiteľovi. Aj napriek tomu, že sme sa ho pokúsili kontaktovať, sme zostali bez odpovede. Celý prípad bol nakoniec postúpený štátnej polícii. "V danej veci prijímame trestné oznámenie pre podozrenie na trestný čin týrania zvierat a zároveň preverujeme všetky okolnosti, za ktoré došlo k tejto udalosti," informovala hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová. Nakoľko už u nás platí, že zviera nie je vec, môže osobe za takéto verejné týranie hroziť až päť ročný trest. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy