Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Holandsku zaútočili na ďalšieho novinára. Pre svoje povolanie zomierajú vo svete desiatky novinárov každý rok
Zdielať na

V Holandsku zaútočili na ďalšieho novinára. Pre svoje povolanie zomierajú vo svete desiatky novinárov každý rok

SLOVENSKO/SVET / Tento týždeň v Holandsku zaútočili na ďalšieho novinára. V Európe ide o štvrtý prípad útoku na novinára za tri roky. Vo svete zomierajú desiatky novinárov každý rok, práve pre svoje povolanie. Slovenské úrady prisľúbili zvýšenú ochranu pre novinárov, no doteraz sa nič nezmenilo. Zmena by mala nastať už o pár mesiacov.

Slovensko, Malta, Grécko a najnovšie Holandsko

To sú štyri krajiny, v ktorých sa v priebehu troch rokov stali útoky na novinárov. Traja z nich prišli o život. "Čo sa týka tých útokov na novinárov, a že sa stupňujú, tak za to môže vulgarizácia spoločnosti, ktorá súvisí s verbálnymi útokmi na sociálnych sieťach, ktoré stále neviem efektívne regulovať," informuje z Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Len od začiatku júla vstúpil u nás do platnosti zákon o kyberšikane, ktorý by mal znížiť takéto prejavy

Rôzne vyhrážky predchádzali aj vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice

Vo februári 2018 ich popravili v ich dome vo Veľkej Mači. Do sporu sa dostal s Mariánom Kočnerom, toho nakoniec polícia aj obvinila z objednávky vraždy. Proces sa ešte neuzavrel. Zvýšenie ochrany pre novinárov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prisľúbila ešte predchádzajúca vláda. Dodnes k žiadnej zmene zákona nedošlo.

"V auguste plánujeme predložiť na rokovanie vlády SR návrh ústavného zákona, ktorý má zabezpečiť lepšie podmienky pre výkon novinárskeho povolania a stanoviť jasnejšie pravidlá pre subjekty pôsobiace v mediálnej oblasti," informuje hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciáňová. Do platnosti by mal potom vstúpiť od januára 2022.

Ministerstvo zároveň pracuje aj na komplexnom balíku nového zákona o mediálnych službách, ktorý má byť predložený na tom istom rokovaní vlády.

Vyhrážky smrťou sa žiaľ naplnili aj v prípade maltskej novinárky Dafné

Bola jednou z najvplyvnejších investigatívnych novinárok malého ostrovného štátu. O život ju v októbri 2017 pripravila nálož nastražená v jej aute. "Majú spoločného menovateľa v tom, že všetci tí novinári sa venovali investigatívnym kauzám, veľkej korupcii na vysokých miestach ako maltská novinárka alebo Ján Kuciak, prípadne sa venovali prípadom, ktoré súviseli s kriminalitou a mafiou," hovorí Petková.

O mafii a podsvetí písal holandský novinár, ktorého postrelili v utorok 6. júla večer

Jedna z guliek ho zasiahla do hlavy. 64-ročný Pítr bojuje v nemocnici o život. Polícia už zadržala dvoch mužov, podozrivých zo streľby.

V apríli tohto roka zavraždili aj novinára v Grécku

Popravili ho pred jeho domom na predmestí Atén, keď sa vracal z práce. V Grécku nie sú výnimočné vandalské útoky na redakcie, no vražda novinára otriasla krajinou. Podľa medzinárodne federácie novinárov prišlo v minulom roku násilnou smrťou o život 65 novinárov v 16tich krajinách. Je to o 17 viac ako v roku 2019. "Útok na novinárov je útokom na slobodu slova a na jedno zo základných práv a princípov a jeden z piliérov, na ktorých naša Európa a tento priestor stojí," hovorí Petková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy