Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Za nakrúcanie policajného zásahu môžete ísť v zahraničí aj na súd. Problémom môžu byť aj autokamery
Zdielať na

Za nakrúcanie policajného zásahu môžete ísť v zahraničí aj na súd. Problémom môžu byť aj autokamery

POĽSKO/SLOVENSKO / Iný kraj, iný mrav. Platí to aj pri správaní sa k policajtom. Napríklad na Slovensku je nakrúcanie si policajného zákroku dovolené, v zahraničí si takto môžete urobiť problém. Policajt vás totiž môže dať za nakrúcanie aj na súd. Problémom môžu byť aj takzvané autokamery.

V priloženom videu sú príklady záznamov, kedy došlo k snímaniu policajta počas zákroku. Jeden podobný prípad sa odohral aj v susednom Poľsku. Policajta si majiteľ reštaurácie nahrával pri kontrole covidových opatrení a záznam následne zverejnil na internete. Policajt ho následne zažaloval. 

"Predmetný žalobný návrh súvisí s náhradou škody vo výške 50 000 zlotých za narušenie osobnostných práv policajta pri výkone služby, ktoré mu podstatným spôsobom sťažilo výkon zamestnania a poškodilo ho v súkromnom živote," stanovisko Okresného súdu v Katowiciach. 

"Tu treba zdôrazniť, že nejde o policajné podanie, ale o súkromnú aktivitu policajta. Platí však, že viaceré nahrávky ukazujú policajtov v zlom svetle, pričom môže ísť o účelové zostrihanie a tým sa obmedzujú naše práva v bežnom živote," informuje hovorca polície Sebastian Gleń. 

"V prípade ak dôjde k porušeniu osobných práv policajta, ten sa má možnosť brániť v občiansko-právnom konaní podaním žaloby na daný subjekt," informujme generálny konzul v Krakove Tomáš Kašaj. 

U nás na rozdiel od Poliakov nahrávanie služobného zákroku policajta upravil už dávnejšie ústavný súd

"U nás na Slovensku, na základe nálezu ÚS policajt túto možnosť nemá, avšak môže zabrániť takémuto nahrávaniu v prípade, ak to zabraňuje vo výkone jeho činnosti," informuje Kašaj. 

"Za súčasť základného práva na súkromie a ani za prejav osobnej povahy nemožno u verejného činiteľa – zamestnanca polície považovať výkon jeho zákonom upravenej služobnej právomoci na verejnosti. Verejní činitelia si musia byť vedomí toho, že budú vystavení pozornosti verejnosti a budú musieť akceptovať výkon práva na informácie zo strany verejnosti," z judikatúry ÚS. 

Problémové môžu byť pri ceste do zahraničia aj autokamery

Napríklad v takom Rakúsku môžete dostať pokutu len za ich prítomnosť vo vozidle. V Poľsku vás zase polícia bude nabádať, aby ste im zábery poslali. "Každá policajná jednotka má k dispozícii elektronickú schránku, kde ľudí prosíme, aby hlásili takéto prípady. Z roku na rok máme čoraz viac záznamov o priestupkoch," hovorí Gleń.

 Pred cestou do zahraničia si preto vždy skontrolujte, aké zákony platia v danej krajine, aby ste sa nedostali do zbytočných problémov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy