Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na auto spadol počas búrky vyvrátený strom. Zomreli v ňom dvaja ľudia
Zdielať na

Na auto spadol počas búrky vyvrátený strom. Zomreli v ňom dvaja ľudia

ČESKÁ REPUBLIKA / Česko zasiahli silné búrky. Najhoršia situácia je na východe krajiny. V noci dokonca museli evakuovať desiatky detí z dvoch letných táborov. Počasie si vyžiadalo aj dva ľudské životy.

Búrky sprevádzali prívalové dažde, silný vietor a na niektorých miestach aj krúpy. Najviac zasiahli Plzenský, Juhočeský a Stredočeský kraj. Ešte ráno bolo bez elektriny takmer 25-tisíc domácností.

Intenzívne dažde zdvihli hladiny viacerých riek 

Český hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal 3.stupeň výstrahy pred povodňami. Najvážnejšia situácia bola na východe Plzenského kraja v povodí riek Úslava a Klabava. Silný vietor v noci vyvracal stromy a lámal konáre, ktoré padali na železničné trate, domy, cesty aj autá.

O život prišla dvojica, ktorá sa viezla v aute v juhočeskom okrese Písek

Muž so ženou stretli rodinku na bicykloch a ponúkli sa, že im deti pred búrkou schovajú do auta. Silný vietor vyvrátil strom, ktorý padol rovno na nich. Dvojica v aute žiaľ neprežila a dve maloleté deti previezli so zraneniami do nemocnice.

V priebehu noci museli hasiči evakuovať aj dva detské tábory

Desiatky detí a dospelých z tábora vo Vernéřoviciach našli útočisko v škole v Meziměstí. Kritická situácia nastala počas silných búrok aj v tábore pri obci Liberk. "Na tábore sa strhla príšerná búrka. Presunuli sme sa do hangáru, ten nám zrazu začal padať, pretože hoci je pripevnený kolíkmi a silnými povrazmi, začalo ich vytrhávať. Hangár sa aj pretrhol. Schovali sme sa do kuchyne, ale tá začala padať tiež," hovorí hlavný vedúci tábora Jan Málek. To už vedeli, že na pomoc budú musieť zavolať hasičov. Deti prevážali do neďalekého Domu kultúry. Obyvatelia sa hneď zmobilizovali a priniesli im oblečenie, deky, jedlo či rozkladacie postele.

Evakuácia sa však skomplikovala

"Zasekla sa nám evakuačná Tatra, ktorá neprešla zložitým terénom, prešli sme vlastne len osobným terénnym vozidlom," informuje veliteľ zásahu Filip Erben. 

Vyvrátené stromy a popadané konáre na niektorých miestach ochromili aj vlakovú dopravu

Museli evakuovať aj niekoľko ďalších letných táborov. Český hydrometeorologický ústav vydal do 20 tej hodiny výstrahu najvyššieho stupňa pred povodňami pre okres Chrudim v Pardubickom kraji.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy