Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rybári natočili vylievanie betónu do rieky
Zdielať na

Rybári natočili vylievanie betónu do rieky

NOVÉ ZÁMKY / Nepoužitý betón z domiešavača skončil na hrádzi a v rieke Nitra pri Nových Zámkoch. Natočili to rybári, ktorí pod malou vodnou elektrárňou chytali ryby. Prípad preveruje polícia, majiteľ domiešavača tvrdí, že vypustenie betónu na hrádzu prikázal stavebník. Na spevnenie.

Zábery ako betón z domiešavača steká po brehu až k rieke Nitra na Zúgove, niekdajšom obľúbenom oddychovom mieste Novozámčanov, začali najprv kolovať na sociálnej sieti. Vodič domiešavača sa evidentne rozhodol, že zvyšok betónu nezoberie späť do firmy a tak ho vypustil po hrádzi rovno do rieky. Aspoň tak to vyzeralo na prvý pohľad a podobne to komentovali aj pobúrení obyvatelia mesta. Domiešavač pri malej vodnej elektrárni ale nebol náhodou.

"Betónovali tu túto plochu, ja som išiel preč a to som zazrel na internete, že to údajne púšťal bokom. V prírode takto dávať betón sem na zem, tak nie je to pekné," hovorí miestny obyvateľ.

"Polícia v Nových Zámkoch sa na základe viacerých podnetov a zistených informácií tento prípad preveruje," povedala Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ Nitra.

Zdá sa, že na prvý pohľad nelogické a hlavne neekologické konanie nebolo ojedinelé. Staršie, nijak neupravené vyliate betónové plochy, sme našli aj na iných miestach brehu rieky.

Majiteľ betonárskej firmy situácie komentuje nasledovne: "Stavebná firma u nás objednala betón, my sem tam ten betón doviezli. Oni to zabetónovali, vystalo, ja neviem pol kubíka betónu, šofér sa spýtal čo s tým, mám zobrať na likvidáciu, nie, tuto bude spevnenie svahu, sem to vypusti."

Svah rieky už ale nepatrí majiteľovi elektrárne.

"My keď niekto u nás objedná betón, my neriešime, komu ten dotyčný robí, autá keď odchádzajú zo stavby musia byť umyté, aby neohrozovali dopravu po ceste. Väčšinou to určuje objednávateľ, alebo stavebník, že tuto môžeš umyť," povedal majiteľ firmy.

Vodič, ktorý betón vypustil a umyl žľab, začal vo firme pracovať len pred mesiacom.

Majiteľ ho obhajuje: "Určite by to neumýval, keby mu to nepovedal dotyčný, ktorý tam bol, že sem to daj, jak ten žľab oplachoval, to bola čistá voda, tak zmyl to na ten betón a nejaká voda sa dostala do Nitry, zato tam bol fľak, lebo je to betónová voda."

Prípadu sa venuje aj inšpekcia životného prostredia

"Došlo k naplneniu znakov mimoriadneho zhoršenia vôd, po vyšetrovaní tohto mimoriadneho zhoršenia pristúpi k začatiu správneho konania, v správnom konaní hrozí pôvodcovi pokuta až do výšky 165 tisíc eur," povedal Ján Jenčo, generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie prostredia.

Betón na nesprávnom mieste spôsobuje problémy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy