Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lekár poslal Zuzaninu dcéru domov, tá napokon zomrela. Za jej život zaplatí nemocnica 75-tisíc eur
Zdielať na

Lekár poslal Zuzaninu dcéru domov, tá napokon zomrela. Za jej život zaplatí nemocnica 75-tisíc eur

GALANTA / 75-tisíc eur musí zaplatiť galantská nemocnica pani Zuzane zo Sládkovičova v rámci civilného sporu. Pred šiestimi rokmi zlyhal jej dcére organizmus. Namiesto adekvátnej zdravotnej pomoci ju lekár na centrálnom príjme poslal domov, kde o pár hodín zomrela.

"Predsa sme sa dočkali pravdy. Veľmi pekne ďakujem súdu a všetkým, čo mi pomohli fyzicky a psychicky," hovorí mama nebohej dcéry Zuzana Vászondyová. "To základné o čo nám išlo, a to je spravodlivosť a morálka, tej bolo dané za dosť. Mojej klientke nejde o to, aby sa obohacovala. Suma vzhľadom na rozhodovaciu prax je veľmi slušná, ba priam až nadštandardná," hovorí advokát Peter Koscelanský. Takto okomentoval rozhodnutie Okresného súdu v Galante advokát pani Zuzany.

Pôvodne žiadali nemajetkovú ujmu vo výške 130 000 €

Mama nebohej dcéry už má plán, ako s peniazmi naloží, hľadať bude nový domov. V starom sa jej žije ťažko. "Tam sú zlé spomienky, chýbajú mi deti," hovorí Vászondyová. 

Sudkyňa považovala v rozhodnutí za nosné vyjadrenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý jednoznačne poukázal na pochybenie lekára na centrálnom príjme. Ďalším meradlom na určenie viny bol forenzný posudok, ale aj výpovede viacerých znalcov z oblasti medicíny. Práve tí na poslednom pojednávaní uviedli, že pri odmietnutí hospitalizovať jej dcéru bola prakticky odsúdená na smrť.

Naopak, pri podaní adekvátnej liečby mohla mať až 75 percentnú šancu na prežitie. "Už som mu aj odpustila dávno, nech si to vysporiada on," hovorí Vászondyová. Súd vyčítal nemocnici aj fakt, že v čase vyšetrenia nebohej sa na urgente nenachádzal zo zákona dostatočný počet odborníkov. Porušili sa tak právne predpisy.

Rozsudok Okresného súdu v Galante zatiaľ nie je právoplatný

Nemocnica má 15 dní na odvolanie po doručení rozsudku. "Najprv si podrobne preštudujeme písomné vyhotovenie rozsudku a potom rozhodneme o ďalšom právnom postupe," stanovisko nemocnice. "Keby sa odvolávali, tak to jedine zo zlomyseľnosti a z naťahovania času," hovorí advokát Koscelanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy