Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obľúbený dopravný prostriedok, ale aj postrach na cestách: Aké sú pravidlá jazdy na elektrickej kolobežke?
Zdielať na

Obľúbený dopravný prostriedok, ale aj postrach na cestách: Aké sú pravidlá jazdy na elektrickej kolobežke?

SLOVENSKO / Iba v Trnavskom kraji, v priebehu piatich dní riešila polícia 3 nehody, ktoré spôsobili nezodpovední jazdci na kolobežkách.

V jednej z trnavských uličiek narazil 15-ročný tínedžer do zaparkovaného auta

Preletel cez kapotu a hlavou narazil do čelného skla. Záchranári ho previezli do nemocnice. "Príčinou nehody malo byť údajne slnko, ktoré chlapca pri nehode oslnilo," informuje hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová. 

​Pri ďalšej nehode elektrickej kolobežky s autom sa zranil 28-ročný Trnavčan

Jazdil v jednosmernej ceste v protismere. Aj on skončil v nemocnici. "Pri prechádzaní cez cestu si nevšimol prichádzajúce auto Mercedes Benz a došlo čelnému nárazu do prednej časti auta," informuje Linkešová. 

Pravidlá jazdy na kolobežke: 

Podľa platných pravidiel môžu na elektickej kolobežke jazdiť len osoby staršie ako 15 rokov. Tí mladší len po chodníkoch a cestičkách pre cyklistov. "Kolobežkári by mali jazdiť prevažne po ceste, ak aj jazdia po chodníku, je tá možnosť, ale musia dodržiavať to pravidlo, že nesmú prekročiť rýchlosť chôdze, tá je stanovená na 5km/h, jazdia vždy len vpravo a počas jazdy po chodníku nesmú ohroziť ani chodcov ani cyklistov," informuje KDI KR PZ Trnava Michal Kuzma. 

noviny.sk

​​Jazda na elektrickej kolobežke je zakázaná všade tam, kde platí zákaz vjazdu cyklistom. Napríklad na pešej zóne. Pri jazde v premávke platí nulová tolerancia alkoholu, pol promile je prípustné len pri jazde po cyklistických cestách. Na bežnej jednomiestnej kolobežke sa môže voziť len jeden človek. Skupina kolobežkárov má ísť za sebou a nie vedľa seba. "V prípade nedodržania pravidiel cestnej premávky môžu policajti kolobežkárovi uložiť na mieste blokovú pokutu až do výšky 650 eur," hovorí Linkešová. 

noviny.sk

Len dodržiavaním pravidiel a ohľaduplnosťou voči ostatným bude možné naďalej využívať tento obľúbený spôsob presunu. "Ja osobne to vítam, je to ekologické a je to úplne super," hovorí kolobežkárka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy