Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dopravný konzultant Palesch: Elektrické kolobežky sa stávajú pliagou miest
Zdielať na

Dopravný konzultant Palesch: Elektrické kolobežky sa stávajú pliagou miest

BRATISLAVA / Elektrické kolobežky si v poslednom čase získali a získavajú obrovskú popularitu. Ľudí fičiacich na dvoch malých kolieskach po cestách a chodníkoch dnes stretávame v každom meste. Aj pre tieto dopravné prostriedky však platia isté predpisy, ktoré je potrebné dodržiavať. Preberieme si ich spolu s našim hosťom.

Podľa slov dopravného konzultanta Maroša Palescha, elektrická kolobežka môže jazdiť aj po chodníku, ale iba v rýchlosti chôdze, čo znamená maximálne šesť kilometrov za hodinu. Na chodníku by nemali obmedzovať chodcov. Najnovšia novela zákona ich stavia na úroveň cyklistov a teda pri vyššej rýchlosti sa majú presunúť na cestu. Môžu jazdiť aj po cyklistických chodníkoch. Najnižšia veková hranica na jazdu na elektrickej kolobežke je 15 rokov.

"Už tu máme prípady zlomených rúk, dokonca tu máme prípady s fatálnymi následkami, čo sa týka kolobežkárov," konštatuje Palesch. "Začína to byť, hlavne v mestách, taká trošku viac menej pliaga," dodáva. Dopravný konzultant je toho názoru, že pád z elektrickej kolobežky je oveľa nebezpečnejší, ako pád z bicykla, alebo zo skútra. Súvisí to samozrejme s kvalitou našich ciest a rovnosťou povrchu vozovky na krajniciach.

Ako je to s konzumáciou alkoholu pred jazdou na elektrickej kolobežke? Rovnako, ako u cyklistov, povolená hladina alkoholu v krvi, je u kolobežkárov pol promile, čiže je povolené dať si pred jazdou jedno pivo. Dopravný konzultant sa prikláňa k nulovej konzumácii alkoholu pred vedením elektrickej kolobežky.

Čo sa týka priechodu pre chodcov, rovnako ako cyklisti aj "elektro-kolobežkári" sú podľa zákona povinní zosadnúť a prekráčať cez priechod, pokiaľ ide o klasický priechod pre chodcov, a nie kombinovaný, ktorý obsahuje aj cyklistickú trasu. 

Bezpečnosť jazdy sa výrazne znižuje pri používaní mobilu počas jazdy, alebo pri počúvaní hudby cez slúchadlá, kedy dotyčný nie je stopercentne vnímavý voči okoliu, či už ide o cyklistov, elektrické kolobežky, alebo bežcov. Treba byť ohľaduplný k okoliu a dávať väčší pozor počas jazdy a to nie len na seba.

Elektrické kolobežky sú veľmi obľúbené v Paríži. Záujem o ne sa zvýšil po tom, ako štrajk proti plánovanej dôchodkovej reforme ochromil dopravu vo francúzskej metropole. Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy