Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dráma pri Martine: Paraglajdista nezvládol let
Zdielať na

Dráma pri Martine: Paraglajdista nezvládol let

MARTINSKÉ HOLE / 56-ročný paraglajder na Martinských holiach nezvládol let a musel núdzovo pristáť v korune stromu. Na pomoc mu vyrazili horskí aj leteckí záchranári.

​Paraglajder si počas pádu na Martinských holiach vážne poranil obidve nohy. Martinské hole sú obľúbeným miestom pre paraglajderov, no na lietanie potrebujú piloti ideálne podmienky. 56-ročný Martinčan sa však pri pilotovaní dostal do klesajúceho prúdu. "Nepreletel terénnu hranu. Chcel pristáť na rúbanisku a z rúbaniska sa odtrhla termická bublina," vysvetlil Peter Jurčík, HZS Veľká Fatra. Pilot nemal šancu dostať padák nad stromy, do ihličnana narazil. "Vystrel nohy pred seba a snažil sa stlmiť ten náraz o strom," skonštatoval Juraj Ondruš, HZS Veľká Fatra. "Tam za tou hranou je rúbanisko, kde on sa snažil pristáť. Jemu sa stalo to, že bolo nahriate to rúbanisko, odtrhla sa termická bublina, zdvihla mu padák a hodilo ho do toho porastu," ozrejmil Jurčík.

Paraglajderovi sa podarilo odopnúť a privolať si pomoc. Na vzlet vrtuľníka boli, našťastie, dobré podmienky. Leteckí záchranári tak na palubu vzali aj horského záchranára. Martinčana vrtuľník lokalizoval, následne sa k nemu mohli spustiť záchranári. "Pacient bol vyšetrený a zafixovaný, na bezpečnejšom mieste bol vysadený na vrtuľník, následne pokračovali do nemocnice v Martine," povedal Ondruš. Na Krížave na Martinských holiach sa dá lietať smerom na východ. Na štart však piloti potrebujú protivietor. "Keď nie sú tieto podmienky, tak len klesá. No a keď dôjde na tú rovinu, tak je nútený pristáť," dodal Jurčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy