Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za nahlásenou bombou na psychiatrickom oddelení v Banskej Bystrici bol pokus o útek
Zdielať na

Za nahlásenou bombou na psychiatrickom oddelení v Banskej Bystrici bol pokus o útek

BANSKÁ BYSTRICA / Polícia objasnila prípad z banskobystrickej psychiatrie, ktorú musela evakuovať. Obvinila 21-ročnú ženu a 29-ročného muža, ktorí nahlásili bombu v nemocnici. Zaujímavosťou je, že dvojica chcela pomôcť utiecť kamarátovi, ktorý je tam hospitalizovaný.

Bolo to bezohľadné konanie, pacienti v ťažkých psychických stavoch hospitalizovaní na banskobystrickej psychiatrii museli nútene opustiť svoje izby. "Na základe tohto telefonátu bolo potrebné evakuovať personál a 17 pacientov," uviedla policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

"Klinika psychiatrie je oddelenie, kde je pokoj pre pacientov nevyhnutnou súčasťou liečby. Napriek tomu túto situáciu naši pacienti zvládli bez väčších problémov," zhodnotila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Polícii  v Banskej Bystrici sa podarilo vypátrať páchateľov, ktorí sa postarali o evakuáciu psychiatrického oddelenia. "Vyšetrovateľ v Banskej Bystrici 21-ročnú ženu a 29-ročného muža obvinil z prečinu šírenia poplašnej správy, ktorý spáchali v spolupáchateľstve," objasnila policajná hovorkyňa Faltániová.

​​


Pacienti stáli vyše hodiny pred budovou, zabalení v dekách, kým policajti prehľadávali nemocničné oddelenie. Motív je pritom šokujúci a nešlo o žiaden žart. Obvinená dvojica chcela pomôcť utiecť jednému z pacientov, priateľovi obvinenej ženy.  "Po vzájomnej dohode zavolal obvinený na políciu a oznámil, že v nemocnici, kde v tomm čase bol hospitalizovaný ich kamarát je bomba a za 20 minút vybuchne,"  dodala Faltániová.

Mužovi sa utiecť nepodarilo aj naďalej zostáva v nemocnici. Oddelenie slúžilo počas pandémie ako covidová psychiatria, a boli tam desiatky pozitívnych pacientov z celého kraja. Keby volal anonym pred pár týždňami keď bolo oddelenie plné, spôsobilo by to mimoriadne komplikácie.

Za takýto skutok hrozí trest odňatia slobody na 1-5 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy