Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Advokátska kancelária odmieta zaočkovaných klientov proti koronavírusu. TV JOJ zisťovala, či ide o diskrimináciu
Zdielať na

Advokátska kancelária odmieta zaočkovaných klientov proti koronavírusu. TV JOJ zisťovala, či ide o diskrimináciu

BRATISLAVA / Jedna z bratislavských advokátskych kancelárií odmieta poskytnúť svoje služby klientom v prípade, ak sú zaočkovaní proti covidu-19. Úradu verejného zdravotníctva sa javí, že advokátska kancelária koná svojvoľne a v rozpore s právnym poriadkom Slovenskej republiky. Nie je vylúčené, že okrem nezodpovednosti môže ísť aj o diskrimináciu - zaočkovaných záujemcov o prácu totiž odmietajú aj zamestnať.


"Až do odvolania sa vyhláškou kancelárie, s nepochybne vyššou právnou účinnosťou ako právna účinnosť uznesení vlády SR a vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva zakazuje vstup do priestorov kancelárie ľuďom, ktorí sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Dôvodom je ochrana zdravia zamestnancov a vedenia spoločnosti,"  
uvádza jedna z bratislavských advokátskych kancelárií.


Advokát píše o možnom asymptomatickom šírení infekčných chorôb smerom k neočkovaným osobám. Očkovanie podľa neho nezaručuje, že človek, ktorý dostal vakcínu, nebude ochorenie prenášať ďalej - naopak, až očkovanými jedincami sa vytvára skupina možných tzv. asymptomatických prenášačov, ktorí priamo ohrozujú nezaočkovanú populáciu najmä pri zvýšenej migrácii v letnej sezóne.

"To je účelové prekrúcanie faktov a hovorenie poloprávd. Práve u nezaočkovaných sa veľmi často môžeme stretnúť s asymptomatickým prenášaním ochorenia. My už dnes vieme, že mRNA vakcíny na 90 percent ochránia aj pred asymptomatickým nosičstvom," povedal lekár Peter Sabaka.


Advokát ďalej uvádza, že potenciálni klienti ako aj zaočkované osoby budú odmietnutí pre vyťaženosť kancelárie. Tí, ktorí dostali vakcínu, odmietnu zamestnať.

"V prípade, ak by ste zaočkovaní boli a svoj stav neoznámili vopred, advokátska kancelária si vyhradzuje právo podniknúť všetky právne kroky voči klientovi, ktorý svojím konaním v podobe zaočkovanosti ohrozil zdravie,"
pokračuje v stanovisku advokátska kancelária.


Do advokátskej kancelárie sme posielali email, zostal však bez reakcie. Akým spôsobom chcú zisťovať kto už bol zaočkovaný a kto nie, sme sa tak nedozvedeli.

"Každý advokát by sa mal správať tak, aby neznižoval dôstojnosť a vážnosť advokátskeho stavu ako aj dodržiaval predpisy advokácie aj etiku advokátsku," uviedla hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová.


"Akýkoľvek klient je povinný strpieť, aby mu boli poskytnuté právne služby právnikom bez prekrytia horných dýchacích ciest - vyjadrenie zásady "moje práva končia tam, kde sa začínajú tvoje" podľa Všeobecnej deklarácie ľudských práv a slobôd. Niektorí kolegovia môžu byť ozbrojení. Vstupom do prevádzky v maske môžete vzbudiť dôvodnú obavu, že ste k nám prišli páchať trestnú činnosť," udáva sa v dokumente.


"Z aktuálne platnej vyhlášky vyplýva, že advokát a jeho klient pri osobnom stretnutí v interiéroch kancelárie musia mať prekryté horné dýchacie cesty,"
informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.


Výnimku z vyhlášky tvoria napríklad autisti alebo osoby s mentálnym postihnutím.

"Svojvoľné nedodržiavanie opatrení nám sťažuje boj proti pandémii. My si uvedomujeme, že počas pandémie boli prijímané často nepopulárne opatrenia, sledovali sme tým však jediný cieľ, a to je zdravie a život obyvateľov SR,"
dodala Račková.


Faktom zostáva, že príslušný súd dodnes nekonštatoval neústavnosť ani jednej z vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva.

"Advokátskej komore na tohto advokáta už bolo doručených viacero sťažností, ktorými sa bude zaoberať revízna komisia SAK," vysvetlila Donevová z advokátskej komory.


Tá môže podať disciplinárny návrh na tohto advokáta cez napomenutie, peňažnú pokutu až po vyčiarknutie z komory advokátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy