Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zistenia TV JOJ: Najväčší drogový kontraband zachytený na Slovensku mal skončiť v Austrálii
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Najväčší drogový kontraband zachytený na Slovensku mal skončiť v Austrálii

NITRA / Najväčší drogový kontraband zachytený na Slovensku mal skončiť v Austrálii. Vyplýva to z rozsudku, ktorý má televízia JOJ k dispozícii. Organizovaná skupina pôsobila vo viacerých štátoch. Odsúdený bol zatiaľ jeden člen drogovej mafie z Holandska.

V prípade boli na začiatku obvinení dvaja muži z Holandska, ktorých vydali na Slovensko. Jeden z dvojice sedí vo väzbe a druhý si už pred niekoľkými týždňami vypočul rozsudok. "Za čo im súd uložil trest odňatia slobody vo výmere 9 rokov," vyjadrila sa Patrícia Mišovič, hovorkyňa súdu v Nitre. Obvinení boli už aj ďalší členovia organizovanej skupiny, ktorých sa ešte zadržať nepodarilo. Celú akciu plánovali zhruba rok. Stretávali sa v Mexiku, Holandsku či Španielsku. Drogový biznis chceli kryť cez založené obchodné spoločnosti v tranzitných krajinách a jednou z nich bolo Slovensko. Sem pricestovali trikrát. "Pod zámienkou legálneho vykonávania podnikateľskej činnosti spoločne zabezpečili vytvorenie obchodnej spoločnosti s nastrčeným konateľom," uvádza sa v rozsudku súdu.

Založená slovenská spoločnosť si podľa dohodnutého scenára potom z mexického mesta Cancún objednala dve oceľové nádrže. Do tých ukryli jeden a pol tony pervitínu v takmer 500 plastových vreckách. "Doposiaľ neznámi páchatelia mexickej národnosti zabezpečili výrobu metamfetamínu. Úmyselne oklamali colné, kontrolné a bezpečnostné orgány dotknutých štátov, vrátane Slovenskej republiky," píše sa v rozsudku súdu.

Cez chorvátsky prístav Rijeka sa dostali do Nitry. Drogy našli colníci spolu s políciou. Ukryté boli v spodnej časti nádrží a museli sa k ním prevŕtať. Ak by sa biznis podaril, pervitín mal putovať ešte ďalej. "Cez územie Slovenskej republiky, Poľskej republiky, Singapuru, až do cieľovej destinácie v Austrálii. Tam mali tiež zabezpečiť vhodné skladové priestory určené na uskladnenie metamfetamínu," doplnil stanovisko súd. Drogový biznis mali na starosti členovia sofistikovanej organizovanej skupiny z viacerých štátov. Tí mali presne rozdelené úlohy. Na čiernom trhu by zaistené drogy mali hodnotu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy