Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Najvyšší súd plný odmietavých rozhodnutí: Kičura, Gašpar či Kováčik ostávajú vo väzbe
Zdielať na

Najvyšší súd plný odmietavých rozhodnutí: Kičura, Gašpar či Kováčik ostávajú vo väzbe

Archívne video

Pozrite si archívnu reportáž, kde Kajetán Kičura vysvetluje nákupy v Štátnych hmotných rezervách

BRATISLAVA / Senáty Najvyššieho súdu rozhodovali o sťažnosti obvinených z najväčších káuz.

Senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť obvineného bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetána Kičuru proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby.

Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Najvyšší súd sa podľa nej stotožnil so závermi sudcu pre prípravné konanie ŠTS, ktoré si ako zákonné a vecne správne osvojil.

ŠTS zamietol žiadosť Kajetána Kičuru o prepustenie z väzby na konci apríla.

Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom "Rezervy" vzniesla ešte 21. apríla 2020 voči bývalému šéfovi SŠHR SR obvinenia za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Neskôr bol obvinený aj v rámci prípadu "Rezerva II".

Najvyšší súd dal pritom zamietavé stanovisko aj aktérom z kauzy Očistec. Súd nevyhovel sťažnosti exšéfa polície Tibora Gašpara, Róberta Krajmera a Petra Hraška. Dĺžka ich väzobného stíhania tak bola predĺžená až do 5. novembra oproti pôvodnému návrh 5. augusta. Zároveň o aktérovi kauzy Milanovi M. rozhodol súd tak, že ho ponechá vo väzbe z kolúznych a preventívnych dôvodov. "Túto lehotu (Najvyšší súd) považoval za primeranú pre prípadné ukončenie prípravného konania alebo podanie ďalšieho návrhu na predĺženie lehoty väzby. Sťažnosti obvinených zamietol ako nedôvodné. Piaty obvinený, Mgr. Marián Z., si sťažnosť proti uzneseniu ŠTS nepodal," 

Súd taktiež rozhodoval v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Rovnako ako neuspel na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, tak zamietavé stanovisko dostal aj od Najvyššieho súdu. Kováčik žiadal nahradiť väzbu písomným sľubom a dohľadom probačného a mediačného úradníka. Jeho sťažnosť zamietol súd ako nedôvodnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy