Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žena počula krik neďaleko koryta rieky na Ferrate v Martine. Zranený muž sa doplazil k záchranárom
Zdielať na

Žena počula krik neďaleko koryta rieky na Ferrate v Martine. Zranený muž sa doplazil k záchranárom

MALÁ FATRA / Profesionálni i dobrovoľní horskí záchranári vyrazili do oblasti Lučanskej Malej Fatry. Muž si zlomil nohu a ešte k tomu sa nachádzal na mieste, kde majú ľudia prístup zakázaný.

Záchranárov privolala žena, ktorá bola neďaleko a začula krik zraneného muža.  30-ročný turista totiž pri páde v strmom teréne v oblasti Martinských holí stratil mobil.

"Spadol z neznačeného turistickeho chodníka zhruba 15 metrov smerom do koryta rieky na  Martinskej Ferrate," povedal Tomáš Hvizda z Horskej záchrannej služby. Napriek tomu, že mal zlomenú nohu sa snažil zachrániť vlastnými silami.

"Pacienta sme dosiahli v krátkom čase, v tých dolných miestach, sa tam sám dokázal preplaziť,"  dodal Hvizda.

Hneď ako k nemu prišli, ho horskí záchranári ošetrili. Dali lieky na utíšenie bolesti a, samozrejme, zafixovali mu zranenú nohu. Potom ho opatrne na nosidlách zniesli k autu a odviezli do martinskej nemocnice. 

"Celú situáciu komplikovalo, že bolo po búrke a blížila sa ďalšia. Takže terén bol šmykľavý, blatistvý," vysvetlil záchranár Hvizda.

"Nakoľko sa topí sneh a je aj veľký prietok vody, niektoré miesta sú tak nepriechodné,"   povedal záchranár Branislav Černák.

Muž, ktorý sa ocitol v nebezpečí, ignoroval tabule, ktoré upozorňujú na to, že v súčasnosti majú nadšenci turistiky zakázaný vstup na tento turistický chodník.

"Ferrata je uzavretá nielen kvôli faune a flóre, ale aj kvôli tomu, že po zime býva dosť poškodená. Aj teraz máme zlomený mostík, treba dotiahnuť nejaké laná," uzavrel Černák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy