Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Elitní policajní funkcionári z kauzy Očistec sa postavili pred súd. Vo väzbe sú už 7 mesiacov
Zdielať na

Elitní policajní funkcionári z kauzy Očistec sa postavili pred súd. Vo väzbe sú už 7 mesiacov

BANSKÁ BYSTRICA / Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici bol rušný deň. Hlavnú cestu takmer celý deň blokovali policajné dodávky a premávku prerušili ozbrojení kukláči. Na súd postupne vozili bývalých policajných funkcionárov, medzi nimi aj Tibora Gašpara, Petra Hraška či Róberta Krajmera. Prokurátor žiada predĺženie väzby.

Bývalých elitných funkcionárov doviezli na Špecializovaný trestný súd do Banskej Bystrice.

"Predmetom dnešného úkonu bol podaný návrh na predĺženie lehoty väzby piatich obvinených v prípravnom konaní," uviedol prokurátor ÚŠP Ondrej Repa.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS rozhoduje o návrhu prokurátora na predĺženie lehoty väzby o 7 mesiacov u piatich obvinených v kauze zvanej Očistec, ako aj návrhu prokurátora na zmenu  dôvodov ich väzby," informovala o konaní hovorkyňa súdu Zuzana Zvalová.


Od rána až do neskorého popoludnia sa pred budovou súdu striedali dodávky s tmavými sklami, z ktorých postupne vodila na súd ozbrojena justičná stráž mužov, ktorí boli kedysi na vrcholných miestach policajného zboru. 

Obhajca Róberta Krajmera, Michal Zobok, potvrdil, že budú žiadať o prepustenie.

"My sme namietali určitú zmätočnosť návrhu pána prokurátora a je na ňom, ako sa s tým vysporiada. Dá sa povedať, že od pásu strieľal lehoty a nemá ujasnený koncept na ako dlho chce predĺženie lehoty väzby," myslí si advokát exprezidenta polície Tibora Gašpara, Marek Para.


Obvinenia sa týkajú založenia zločineckej skupiny, prijímania úplatku, podplácania a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Sudca postupne vypočul Mariána Zetochu, bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky a Milana Mihálika z Rinančnej polície. Po nich sa pred sudcu postavil bývalý šéf NAKA Peter Hraško, exšéf protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer a exprezident policajného zboru Tibor Gašpar.

"Pán prokurátor nešpecifikoval, ktorý svedok alebo ktorý úkon by mal zakladať nejakú konkrétnu úvahu. Samozrejme, niektoré úkony treba urobiť ale postup OČTK by mal byť svižnejší a  od relevantnejšieho k menej relevantnému. Zatiaľ je to hodne rozhárané a neucelené," zhodnotil Para.

 

Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je známe a verdikt sa očakáva budúci týždeň v pondelok o 15:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy