Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otrasný čin: Niekto dostrieľal bociana, jeho spoločenská hodnota je 2 300 eur
Zdielať na

Otrasný čin: Niekto dostrieľal bociana, jeho spoločenská hodnota je 2 300 eur

PRIBYLINA / V Pribyline našli v tráve zastreleného bociana. Prípadom sa už zaoberá polícia. Spoločenská hodnota chráneného bociana bieleho je 2 300 eur.

"Keď som tu prišiel, prvý dojem som mal, že ho zrazilo auto. Lebo sa stali také prípady v minulosti," hovorí obyvateľ Pribyliny Ján Šimčo. Na okraji Pribyliny našli mŕtveho bociana. "Keď bociany priletia ku nám, tí ľudia zmenia myslenie, celý svet tak ožije, ja skutočne neviem, čo to mohlo byť za človeka," hovorí správca webu Kukaj.sk Ivan Daráni. "Je prekvapivé, že na chráneného ikonického tvora, ako je bocian si niekto dovolí vystreliť," hovorí strážca správy TANAP Peter Vrlík. 

Bocian mal na tele krvavé stopy

Pracovníci Správy TANAPu vzali jeho telo k veterinárovi, ktorý mu urobil röntgen. "Potvrdilo sa, že bol strelený, mal 5 brokov v sebe. Často strieľajú po nich v Lybanone, Egypte v Sýrii. Tam ochrana prírody, neznámy pojem," hovorí Vrlík. 

Podľa ochranárov bol zastrelený na Slovensku

"Úplne čerstvé zranenie," informuje Vrlík. 

Nielen Pribylinčania, ale aj ochranári sú z pohoršení

"Neviem nájsť slušnú odpoveď, lebo toto musí byť už dosť chorá hlava, ktorá toto urobí. Ak už niekomu vadilo toto zviera, myslím si, že ej pre spoločnosť nebezpečný," informuje riaditeľ správy TANAPu Pavol Majko. "Je to veľmi smutné, je to veľká tragédia," hovorí starosta Pribyliny Milan Kohút. 

Prípadom sa už zaoberá polícia, ktorá už prijala trestné oznámenie

"Vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia s cieľom objasnenia skutku," informuje hovorca KR PZ Žilina Radko Moravčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy