Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plienky, kuchynský odpad, pneumatiky či nebezpečné látky. Po motoristoch likvidujú všetko možné
Zdielať na

Plienky, kuchynský odpad, pneumatiky či nebezpečné látky. Po motoristoch likvidujú všetko možné

TRENČIANSKY KRAJ / Vždy po zime začínajú cestári s opravami výtlkov a jarným kosením. Ešte predtým ich však čaká niekoľkotýždňová brigáda. Popri cestách zbierajú odpad, ktorí tam motoristi vyhodia. Likvidujú všetko možné.

V týchto dňoch cestári trenčianskeho samosprávneho kraja čistia okolie ciest, odpadu je tu neúrekom. V priebehu troch dní zaplnili chlapi odpadom 100 vriec. "Nachádzame tu úplne všetko. Plienky, kuchynský odpad, pneumatiky," priblížil Kristián Fulek zo správy ciest. 

"Ľudia z okien áut vyhadzujú odpadky do rigolov," povedal predseda ZMOS Horná Nitra Vojtech Čičmanec. "Plastové fľaše s močom po kamionistoch, výkaly, je to nepríjemné a v dnešnej pandemickej dobe aj nebezpečné," poznamenal Fulek. 

Starajú sa o takmer 1 800 kilometrov ciest. Každoročne zbierajú odpad aj niekoľko týždňov. Stojí ich to nielen veľa času, ale aj peňazí. "Táto suma sa nedá presne vyčísliť, v priemere ide približne o 10 tis. eur ročne. V prvom rade je potrebné povedať, že bez toho, aby bol odpad z bezprostrednej blízkosti ciest odstránený, by nebolo možné vykonávať ich bežnú údržbu," vysvetlila hovorkyňa TSK Lenka Kukučková. "Tie veľké smeti musíme dať preč, aby sme mohli kosiť," doplnil Fulek. 

Chlapi jedným dychom dodávajú, že situácia je z roka na rok horšia. Množstvo odpadu pri cestách neustále pribúda. "Vyhláška zakazuje vyhadzovať rôzne predmety z auta. Je to nebezpečné a nepatrí to ku kultúre človeka," upozornil Čičmanec. "Doma chcú mať upratané a na cestách im je to jedno," dodal Fulek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy