Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Jednu z najkrajších pamiatok popísali vandali. Miestny farár pravidelne rieši problémy s tínedžermi
Zdielať na

Jednu z najkrajších pamiatok popísali vandali. Miestny farár pravidelne rieši problémy s tínedžermi

MEDZILABORCE / Neslušné a hanlivé nápisy, ale aj rôzne grafické znaky našiel miništrant na vonkajších stenách pravoslávneho chrámu v Medzilaborciach. Ide pritom o jednu z najkrajších národných kultúrnych pamiatok na východe Slovenska. Veriacich to pobúrilo. Miestny kňaz hovorí, že partie mladých tam neraz popíjajú a dokonca si rovno k chrámu objednajú aj pizzu. Polícia prípad vyšetruje a páchateľom hrozí vzhľadom na núdzový stav vysoký trest.

Neznámi páchatelia poškodili vonkajšiu fasádu na pravoslávnom chráme v Medzilaborciach. Ten je navyše Národnou kultúrnou pamiatkou.

"Ja už nenachádzam slov, niektorí ľudia sú takí, ja neviem. Ťažko mi je. Odsudzujem takých ľudí," povedala miestna obyvateľka.


"Na fasádu chrámu páchatelia namaľovali rôzne grafické znaky, použili čiernu i červenú farbu. Medzi vyobrazeniami nechýbali ani hanlivé znaky," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.


"Napísali vulgarizmy a tým istým peromnačmárili čarbanice a my to musíme opraviť," opísal okolie chrámu pravoslávny duchovný Alexander Zalevskyj.

Chrám Sv. Ducha v Medzilaborciach vyhľadáva každoročne množstvo turistov. Navyše, to, že je poškodená fasáda, zistili práve pár dní pred pravoslávnou Veľkou nocou. "Mrzí to človeka, lebo sa snažíme zveľaďovať to, opravovať, investujeme do toho," dodal duchovný.


"To len nejaká mládež, 100 percent, z tej nudy a hlavne výchova," označili možných vinníkov miestni obyvatelia.

Partie tínedžerov sa podľa slov miestnych bežne stretávajú práve pri tomto chráme.

"Pravidelne, každý večer odháňame mládež. Oni si tu aj pizzu objednajú a pošlú niekoho do supermarketu kúpiť alkohol," vysvetlil farár Zalevskyj.

Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci. "Škoda doposiaľ nebola vyčíslená. Páchateľom hrozí v tomto prípade trest odňatia slobody na tri až osem rokov," uzavrela policajná hovorkyňa Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy