Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Al-Káida sa vyhráža zabíjaním mužov zákona v krajinách Západu, naša polícia už prijala opatrenia
Zdielať na

Al-Káida sa vyhráža zabíjaním mužov zákona v krajinách Západu, naša polícia už prijala opatrenia

SLOVENSKO/SVET / Protiteroristická centrála Národnej kriminálnej agentúry získala varovnú informáciu od vojenského spravodajstva ministerstva obrany. Týkať sa mala výzvy teroristickej skupiny Al-Káida na usmrtenie policajtov v krajinách tzv. Západu. Motiváciou by mala byť podľa zistení TV JOJ finančná odmena.

Za usmrtenie policajta ponúka Al-Káida finančnú odmenu v kryptomene v hodnote 1 Bitcoin, čo momentálne predstavuje sumu viac ako 41 000 €, a to za podmienok, ak útočník spáchanie skutku preukáže videom."Jeden ideológ Al-Káidy hovoril, že takéto útoky sú produktívnejšie, stoja menej námahy a majú veľký zastrašujúci efekt. Len Al-Káida má určité problémy vo svetovej teroristickej sieti, jej význam upadá, väzby sú narušené, potrebuje si upraviť renomé, vo svete viac získava na význame ISIS," uviedol expert na terorizmus Jozef Klavec. 

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí podľa odborníka na terorizmus v oblasti mešít. Teroristickej skupine do karát hrá anonymita v dave a nosenie zbrane bez toho, aby si niekto všimol ich ozbrojenie najmä počas občianskych nepokojov a demonštrácií v rámci protipandemických covid opatrení na západe Európy.

Al-Káida v tejto súvislosti poskytuje aj návod, ako sa infiltrovať do davu demonštrantov a aké zbrane je vhodné využiť k útoku - odporúča sa napr. molotov cocktail. "Radi majú aj sekanie nožmi alebo mačetami," priblížil Klavec. 

Prívrženci teroristickej skupiny zároveň apelujú na svojich podporovateľov, aby počas protestov povzbudzovali dav k ničeniu verejného i súkromného majetku a tiež k ataku na políciu. Na výzvu Ál-Kaidy už mala reagovať i španielska polícia, ktorá prijala opatrenia na ochranu vlastných policajtov. "Pravdou je, že bezpečnostné zložky SR zachytili takúto informáciu. Môžeme však všetkých ubezpečiť, že zatiaľ nemáme informácie, že by mala súvis so Slovenskou republikou. Napriek tomu sme prijali opatrenia, ktoré z taktických dôvodov nebudeme zverejňovať," povedal prezident Policajného zboru Peter Kovařík. 

"Takýmto útokom sa dá zabrániť jedine vtedy, ak je dopredu nejaká spravodajská informácia konkrétna, takže je možno eliminovať nejakú skupinu ľudí alebo spiacu bunku, ktorá sa aj v Európe môže nachádzať," vysvetlill Jozef Klavec. 

"S tým, ako nastupuje pandémia covidu, tak zase nastupuje terorizmus, ale nevnímam teraz urgentnú potrebu zvolávať mimoriadny výbor pre obrannú bezpečnosť, aby sme sa zaoberali vyhlásením Al-Káidy a s tým spojenými hrozbami. Tá spolupráca a nastavenie výmeny informácií je nastavená dobre. V prípade potreby vieme na to zareagovať," ubezpečil predseda výboru Juraj Krúpa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy