Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na západe Slovenska našli uhynuté chránené dravce. Páchateľovi hrozí až päť rokov väzenia
Zdielať na

Na západe Slovenska našli uhynuté chránené dravce. Páchateľovi hrozí až päť rokov väzenia

OKRES PIEŠŤANY / V piešťanskom okrese našli uhynuté vtáky. Ochrancovia prírody nevedia pochopiť, komu zákonom chránené dravce môžu prekážať. Páchateľovi alebo páchateľom hrozí pobyt vo väzení až na 5 rokov.

Uhynutú našli napríklad aj samicu Orliaka morského. Minulý rok priviedla na svet dve mláďatá, teraz je mŕtva. "Je to jedinec, ktorého maďarskí ornitológovia krúžkovali pred siedmimi rokmi a ona sa rozhodla, že zahniezdi u nás," vyjadril sa Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku. "Úhynom tej samice, je spôsobené, že uhynú aj mláďatá, alebo zachladnú vajcia, takže aj každé vajíčko má tú spoločenskú hodnotu," ozrejmil Vilim Vongrej, zoológ CHKO Malé Karpaty.

V piešťanskom okrese ochranári urobili rojnicu, ktorá slúži na to, aby mohli vyhľadať uhynuté vtáky, či návnady. "Budeme prehľadávať remízky, okolie potôčikov, prezrieme aj polia ďalekohľadom," povedala Soňa Štefaniková, zoologička CHKO Biele Karpaty. V blízkosti poľovného posedu našli ochranári ďalšie druhy uhynutých zvierat. "Toto je návnada a v nej nohy sliepky," ukázal Rastislav, stráž prírody.

Vyšetrovateľka začala trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany rastlín a živočíchov a prečin pytliactva. "V prípade dokázania viny, hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na 5 rokov," uviedla hovorkyňa KR PZ v Trnave Zlatica Antalová. "My svojich členov vyzývame, aby svoj revír monitorovali a takéto prípady zistili dopredu," dodal Alojz Kaššák, viceprezident Slovenskej poľovníckej komory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy