Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dvojročné dieťa vypadlo z auta. V autosedačke sa šmýkalo po asfalte. Auto na ceste sa mu vyhlo na poslednú chvíľu
Zdielať na

Dvojročné dieťa vypadlo z auta. V autosedačke sa šmýkalo po asfalte. Auto na ceste sa mu vyhlo na poslednú chvíľu

Archívna reportáž: Smrteľná nehoda motorového vozidla

TRNAVA / Podľa prvých informácii malo počas jazdy v aute vypadnúť iba dvojročné dievčatko. Trnavskí policajti vyšetrujú príčinu nehody.

Trnavskí policajti boli dnes doobeda privolaní k dopravnej nehode v obci Opoj s účasťou maloletého dieťaťa. "Ako sa zatáčal, otvorili sa zadné dvere a dieťatko vypadlo," opísal incident svedok Pavol. 

Dievčatko sedelo v sedačke na sedadle za svojim otcom, ktorý auto šoféroval. Zrazu dieťa aj so sedačkou vypadlo a šmýkalo sa po asfalte. Podľa informácii televízie JOJ išlo v tom čase v protismere auto, ktorého vodič sa len o pár centimetrov stihol vyhnúť zrážke s dieťaťom v sedačke. Otec okamžite zastavil a bežal k dcére. "Bol strašne roztrasený, hovorím mu, buďte kľudný, dieťa žije, dýcha, kričí, za chvíľu je tu sanitka," uviedol svedok Pavol. Dievčatko narazilo do betónového rigolu pri ceste a zranilo si hlavu. "Nebolo vidieť moc, ale na hlavičke mala také rozrazené,"  doplnil svedok. Pozemní záchranári dieťa previezli na miestne ihrisko, kde si ho prevzala posádka leteckých záchranárov a transportovali ho do nemocnice v Bratislave. "Leteckí záchranári si prevzali dvojročné dievčatko, utrpelo úraz hlavy, no bolo pri vedomí. Po ošetrení a naložení na palubu vrtuľníka bolo prevezené do NÚDCH v Bratislave," informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková. Prípadom sa zaoberá aj polícia, ktorá teraz zisťuje, či okrem toho, že dieťa bolo pripútané v sedačke, bola aj samotná sedačka upevnená bezpečnostným pásom alebo iným zabezpečovacím systémom. Model auta je vybavený aj detskou poistkou na dverách, ktorá má zabrániť otvoreniu dverí z vnútornej strany. "Či sa mu tom niečo odtrhlo na tej zátačke a prečo sa otvorili dvere, tak to hádam on bude vedieť, ale možno ani nie, voľajaká chyba sa tam musela stať," vyjadril sa svedok Pavol. 

 RODIČIA, NA TOTO SI DAJTE POZOR:

-          pred jazdou skontrolujte, či je sedačka riadne upevnená vo vozidle, prednostne systémom isofix alebo bezpečnostným pásom.

-          okrem toho je potrebné dieťa riadne, aj v obci, pripútať k sedačke.

-          počas jazdy zabezpečiť dvere cez detské poistky tak, aby dieťa nemalo možnosť otvoriť dvere, pohybovať sa voľne po interiéri vozidla.


Aj v menšej rýchlosti hrozí, že sa dieťa môže pri ostrejšej zákrute, príp. pri brzdení v aute zraniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy